Recordbedrag naar goede doelen

Foto: Roy Beusker

Het Goed Geld Gala 2012 van de Postcode Loterij heeft gisterenavond voor 284 miljoen euro aan goede doelen gegeven. Dat is 12 miljoen euro meer dan vorig jaar. Onder aanwezigheid van menig directeuren en voorzitters van ontvangende organisaties is het geld verdeeld in het Rijksmuseum.

Onder de ontwikkelingsorganisaties is Oxfam Novib de grote gelukkige. Zij krijgt 7 miljoen euro uit het zogeheten Droomfonds voor het project Internet Now!. Met het speciale fonds wil de Postcode Loterij ’nieuwe, moedige en baanbrekende projecten realiseren’ die een aanzienlijk bedrag nodig hebben. Natuurmonumenten krijgt 15 miljoen euro uit het fonds voor het herstel van het Markermeer.

Internet Now! moet zorgen voor goede en betaalbare toegang tot internet in heel Afrika. Dit dient als doel om werkgelegenheid en een inkomen te creëren. Met het geld zet Oxfam Novib een telecombedrijf op in Noord-Oeganda. Het bedrijf moet honderd dorpen voor een betaalbare prijs met de wereld verbinden.

‘De schaal waarmee we het project nu kunnen doen is de kracht van het Droomfonds’, reageert uitvoerend directeur Farah Karimi van Oxfam Novib. Hiernaast krijgt de organisatie nog 13,5 miljoen euro aan vaste financiering van de loterij als vaste begunstigde. Ze vervolgt: ‘De Postcode Loterij is al heel lang belangrijk voor ons. Ze geven organisaties ruimte in hoe ze het geld besteden.’

Structurele steun
Ontwikkelingsorganisaties CARE Nederland, IKV Pax Christi en The Hunger Project treden net als Oxfam Novib toe tot de vaste begunstigden. Zij krijgen ieder 500,000 euro. Een begunstigde krijgt structurele steun voor minstens vijf jaar. Deze organisaties ontvangen volgend jaar dus weer geld. Totaal heeft de Postcode Loterij er 85 na gisterenavond.

‘Tot nu toe hadden wij geen vaste geldbasis’, legt landendirecteur Evelijne Bruning van The Hunger Project uit. De organisatie richt zich op mensen met chronische honger in rurale gebieden. Bruning: ‘Deze steun is een hefboom voor ons werk. De Postcode Loterij is een betrouwbare partner en geeft vertrouwen in je werkzaamheden. We horen er nu bij en kunnen elk jaar gaan meedoen voor extra projecten en het Droomfonds. Dit hier in het Rijksmuseum is de hoge tempel van de hoop en daden.’

Extra projecten
De vaste begunstigden konden ook extra projecten indienen voor financiering. Totaal zijn er 15 extra projecten gehonoreerd. De toegekende bedragen variëren van 130 duizend euro tot 4,45 miljoen euro.

Ook zijn er nog de eenmalige financieringen voor partijen die geen vaste begunstigde zijn. Ontwikkelingsorganisaties Both ENDS en Hand in Hand International krijgen beiden eenmalig 1 miljoen euro.

Novamedia, waarvan de Postcode Loterij deel uitmaakt, is de derde grootste private donor ter wereld. Het bedrijf heeft tot nu toe 3,25 miljard euro weggegeven aan goede doelen en geeft dit jaar ruim 500 miljoen euro weg. De helft van ieder lot van de Postcode Loterij gaat rechtstreeks naar goede doelen op het gebied van ontwikkelingssamenwerking, mensenrechten, natuurbescherming, milieu en sociale cohesie in Nederland.

Klik hier voor een overzicht van alle toegekende bedragen tijdens het Goed Geld Gala 2012.

Auteur
Jeroen Aerts

Datum:
10 februari 2012
Categorieën: