Fotografie talkshow ‘ Verbeelding van migranten’

Verbeelding van migranten in Europa
Talkshow met documentaire fotografen Henk Wildschut en Ad van Denderen onder leiding van Jenny Smets*. Deze talkshow staat in het teken van de verbeelding van migranten in Europa, ook te zien in de tentoonstelling ‘Shelter’ in het Humanity House (13 maart t/m 27 mei). Beide fotografen verbeelden – ieder op een geheel eigen manier – de worsteling van mensen die familie en bezittingen achterlaten en een reis vol ontberingen doorstaan op zoek naar een beter bestaan. De talkshow gaat in op de overeenkomsten en verschillen in de aanpak van beide fotografen. Ook zullen Wildschut en Van  Denderen reflecteren op het werk van andere toonaangevende documentairefotografen die zich met dezelfde problematiek bezig houden.

Migranten een gezicht geven
Ad van Denderen behoort tot de belangrijkste Nederlandse documentaire fotografen. Bekendheid kreeg hij onder meer met Go No Go. Een project, dat ruim 15 jaar in beslag nam, waarin hij de Europese immigratiegeschiedenis in kaart wilde brengen. Hij legde de pogingen vast van illegalen, asielzoekers en migranten op zoek naar een beter bestaan in het rijke westen. Ad van Denderen fotografeerde ze in slaapkamers, op de velden, in gevangenissen. De anonieme getallen in de krant kregen met het project Go No Go een gezicht.

Shelter als zinnebeeld van misère
Henk Wildschut bouwt voort op het werk van Van Denderen en andere fotografen, die de context van de migratieproblematiek geschapen hebben. Hierdoor kreeg Wildschut de ruimte om een meer autonome benadering te kiezen. Jarenlang werkte hij aan zijn project Shelter. Hij fotografeerde provisorische hutten van illegale vluchtelingen. De shelter werd voor hem het zinnebeeld van de misère. Shelter biedt de ontvankelijke kijker aanknopingspunten om zich betrokken te voelen. Voor Shelter ontving Henk Wildschut ondermeer de Dutch Doc Award.

De talkshow bijwonen?
Mail naar aanmelden@humanityhouse.org  o.v.v. ‘Talkshow Shelter’. Je ontvangt van ons een reactie en we plaatsen je naam op de gastenlijst. Reageer snel, voor dit gesprek tussen Henk Wildschut en Ad van Denderen is veel belangstelling.

Het gesprek is in het Nederlands
Foyer open vanaf 19:00 uur
Gesprek start 19:30 uur
Toegang gratis

* Jenny Smets is als curator voor de wisselende fototentoonstellingen verbonden aan het Humanity House. Daarnaast is zij fotoredacteur bij Vrij Nederland.

Auteur
Vice Versa

Datum:
24 februari 2012
Categorieën: