Finale Battle of the Cheetas

Battle of the Cheetahs is een ideeënrace voor creatieve oplossingen voor wereldvoedselproblemen. Vijf teams van young professionals hebben zes weken lang keihard gewerkt om creatieve en innovatieve toepassingen te ontwerpen voor actuele vraagstukken. Op 1 maart presenteren zij in de finale hun ideeën en gaan de strijd aan om een startkapitaal van € 25.000. Na een inspirerende avond met presentaties van de teams en bijdragen van Arne Hendriks (The incredible shrinking man), Frank Tjepkema (Tjep) en Jan Jongert (2012 Architecten), zal een jury, bestaande uit Rudy Rabbinge (WUR), Pierre van Hedel (Rabobank Foundation), Martin de la Beij (Minbuza), John Apesos (MetFarm, Winnaar TEDx Amsterdam, 2011), Lisette Kreischer (Veggie in Pumps) en Minke van Rees (Stichting DOEN), het meest innovatieve project verkiezen.

Programma

17.30-18.00 uur  Inloop

18.00-19.00 uur  Grote Recycle Winterpicknick

Geïnspireerd door de ideeën van onze teams is onze chef op zoek gegaan naar alternatieve leveranciers. Vreemdvormige tomaten, courgettes en paprika’s die normaal gesproken niet veel verder komen dan de afvalcontainer van de distributiecentra zijn nu de ingrediënten van soep en andere hapjes. Gegarneerd met insecten en zelfgeplukte vruchten…klinkt toch heerlijk?! Eet gezellig en gratis een hapje mee!!!

19.00-22.00 uur  Hoofdprogramma

Smart ideas voor global food issues
Onze vijf teams presenteren hun idee. F∞D2 gaat het gevecht aan met voedselverspilling en begint waar we het meeste weggooien: de tomaten in de supermarkt. Made in Holland bereidt ons voor op het ‘nieuwe eten’, want met met insecten als nieuwe eiwitbommetjes kan onze vleesconsumptie worden teruggedrongen. Echte Prijs laat zien wat we eigenlijk zouden moeten betalen voor de rijst en kip in onze keuken. Riszkyfoodz is een label voor ‘onveilig’ voedsel: you might die! Hoe gevaarlijk is rauwmelkse kaas of een sateetje van de straat? City Farming neemt ons mee naar stadslandbouwmethodes die de schaal van Chinese megapolissen aankunnen.

Unexpected solutions for global food issues
Kijk ook door de bril van kunstenaars en ontwerpers naar de voedselketen. Arne Hendriks laat met ‘The Incredible Shrinking Man’ zien hoe duurzaam het is als we de mens downsizen. Sommigen zien zelfvoorzienende steden als het ideaal voor de toekomst. Frank Tjepkema (Tjep) verbeeldt met ‘Oogst’ hoe zo’n stad er uit ziet. De visuals en infographics van Jan Jongert (2012 Architecten) brengen het metabolisme van onze steden in kaart en transformeren dat naar een ‘Recyclicity’.

22.00-23.00 uur  Borrel

Finale Battle of the Cheetahs
Donderdag 1 maart
18.00-22.00 uur
Pakhuis de Zwijger, Amsterdam

Aanmelden kan hier.

Auteur
Afra Galama

Datum:
20 februari 2012
Categorieën: