Expertmeeting Irak

Op donderdag 16 februari om 15.00u presenteert het Humanity House in Den Haag een expertmeeting over Irak.

Internationale aandacht blijft nodig in Irak
Een groep deskundigen debatteert over Irak in een nieuwe fase van ontwikkeling. Hoe krijgt de zorgelijke situatie van Irakese vluchtelingen en ontheemden in Irak de internationale aandacht die nodig is? Hoe blijven de humanitaire problemen in het land op de politieke agenda van Europa en Nederland? En hoe staat het met Irakese vluchtelingen in de regio? De expertmeeting is een initiatief van het Internal Displacement Monitoring Centre en Stichting Vluchteling.

Het panel bestaat uit: Roel Meijer (Clingendael Institute), Joël Voordewind (ChristenUnie), Rachid Oahalou (IOM), Reinoud Leenders (University of Amsterdam), Ahmad Abdulla Ali (Iraqi photographer). Vanuit hun verschillende achtergronden van onderzoek, politiek, hulpverlening, wetenschap en fotografie geven zij inhoud aan het debat. De introductie op het onderwerp verzorgt Mory Cunningham (NCCI). Guillaume Charron (IDMC) leidt de discussie. 

Irak in een nieuwe fase van ontwikkeling
Voor de Irakezen breken nieuwe tijden aan. Met het vertrek van de Amerikanen in december 2011, gaat Irak over van een noodsituatie naar een nieuwe fase van ontwikkeling. Ondanks het vierjarenplan van de Irakese regering om een einde te maken aan het probleem van de Irakese vluchtelingen en ontheemden, vindt nieuwe ontheemding nog steeds plaats. Onrust en geweld behoren tot het dagelijks leven van Irakezen. Naast de veiligheid baart de humanitaire situatie zorgen. Er is sprake van corruptie, geweld en onveiligheid, evenals gebrek aan huisvesting en banen. Deskundigen gaan in het Humanity House in gesprek over de rol van de Europese Unie en Nederland in de humanitaire situatie in Irak.

Over IDMC
Het IDMC is de toonaangevende internationale organisatie die toeziet op ontheemding wereldwijd. De organisatie heeft tot doel de nationale en internationale capaciteit te verbeteren ter bescherming van de miljoenen mensen wereldwijd die binnen hun eigen land ontheemd zijn als gevolg van conflicten of mensenrechtenschendingen.

Kijken door de ogen van Irakese fotografen
Het IDMC organiseert, samen met de NGO Coordination Committee for Iraq (NCCI) een fototentoonstelling van Irakese fotografen om de huidige situatie in Irak opnieuw onder de aandacht te brengen. Deze Irakese fotografen verbeelden de voortdurende humanitaire strijd in Irak, maar tonen ook aan dat het land echt herstel kan bereiken met de juiste ondersteuning. De tentoonstelling is te zien in het Atrium in Den Haag. Een selectie van de foto’s wordt digitaal getoond tijdens de expertmeeting over Irak.

Meer informatie en plek reserveren?
Mail voor informatie over de expertmeeting en de fototentoonstelling naar Ieke de Vries (Consultant IDMC / NRC), via devries.ieke@gmail.com. Plek reserveren? Reageer snel, voor de expertmeeting over Irak is veel belangstelling. Aanmelden kan via aanmelden@humanityhouse.org. o.v.v. ‘Expertmeeting Irak IDMC’.

De Expertmeeting Irak is gesproken in het Engels
Foyer open vanaf 14:30 uur, start expertmeeting 15:00 uur
Humanity House, den Haag

Toegang gratis

Auteur
Vice Versa

Datum:
03 februari 2012
Categorieën: