EVS: Debat over toekomst Zuid-Soedan

Op maandagavond 26 maart organiseert de Evert Vermeer Stichting een debatavond over Zuid Soedan. Met o.a. Jort Hemmer (Clingendael), Jeroen de Lange (PvdA woordvoerder OS), Santo Deng (voorzitter Diaspora Forum 4 Development) en Egbert Wesselink (director European Coalition for Oil in Sudan)

Op 9 juli verwelkomde de internationale gemeenschap haar 193e lid: de Republiek Zuid Soedan. Na 55 jaar strijd tussen het Islamitische Noorden en het Christelijke Zuiden koos de zuidelijke bevolking van Soedan massaal voor onafhankelijkheid. De geboorte van deze nieuwe natie ging gepaard met veel vreugde en hoop op de toekomst. Onafhankelijkheid biedt de Zuid Soedanese bevolking perspectief op ontwikkeling.

Helaas is onafhankelijkheid niet de oplossing voor alle problemen en niet een recept voor een stabiele natie. Integendeel. Zuid Soedan staat nog steeds in het centrum van de aandacht. Er zijn immers nog veel onopgeloste kwesties; de olie uit het Zuiden die via het noorden getransporteerd moet worden, de gewapende conflicten tussen rivaliserende Lou Nuer en Murle-stam, de nog altijd omstreden grensgebieden en de aanhoudende droogte en hongersnood.

Wat is er gebeurd in aanloop naar de onafhankelijkheid? Hoe vergaat het Zuid Soedan sinds de zelfstandigheid? Hoe is de relatie tussen de Soedans? Wat zijn de kansen en uitdagingen voor deze krap 8 maanden oude natie, en wat moet de rol van de internationale politiek en/of Nederland hierin zijn?

Luister en discussieer mee over de risico’s, kansen en mogelijkheden voor Zuid Soedan!

Aanmelden kan door een e-mail te sturen naar: evs[at]evertvermeer.nl. Doe dit snel want er zijn maar een beperkt aantal plekken.

Debat over de toekomst van Zuid Soedan

Datum: Maandag 26 maart 2012
Tijd: 19:30 – 21:30 (inloop vanaf 19:00)
Sprekers: o.a. Jeroen de Lange, Santo Deng, Jort Hemmer en Egbert Wesselink
Waar: Mozes & Aaronkerk, Waterlooplein, Amsterdam

Auteur
Vice Versa

Datum:
22 februari 2012
Categorieën: