Debatreeks van De Rode Hoed 2012: It’s food, stupid!

Voedsel verandert mondiale machtsverhoudingen

Dinsdag 6 maart is de derde avond van de debatreeks (totaal zes avonden) georganiseerd door Centrum voor Landbouw en Milieu (CLM) en Ecominds in samenwerking met Youth Food Movement. Het hoofdthema is de toekomst van de landbouw en ons voedsel.

In Europa maken we ons niet meer druk om voedselzekerheid, maar een miljard mensen is ondervoed en de Millenniumdoelen voor hongervermindering worden niet gehaald. Bovendien zijn de voedselprijzen de laatste jaren hoog en instabiel. Dat draagt bij aan sociale onrust, o.a. in Noord Afrika en het Midden Oosten. In de discussie van dinsdag 6 maart staan de volgende vragen centraal:

Welke verschuivingen staan ons nog meer te wachten? Hoe gaan watertekorten, bodemdegradatie, klimaatverandering en de teelt van biobrandstoffen doorwerken in de voedselproductie? Gaat voedsel de geopolitieke verhoudingen net zo sturen als energie dat al doet? Loopt Europa ook risico’s of gaan we juist meer voedsel exporteren? Gaan we voor eigenbelang (Realpolitik) of voor solidariteit (global governance)?

Kaartverkoop aan de kassa: 10 euro en 6 euro voor studenten. Er zijn ook passe-partouts verkrijgbaar via www.rodehoed.nl. Alle prijzen inclusief koffie bij aanvang en hapjes na afloop.

Sprekers zijn: o.a. prof. Cees Veerman, oud-landbouwminister,
en prof. Rob de Wijk, Centrum voor strategische studies.

Voertaal: Nederlands
Datum:

Dinsdag 6 maart 2012, 20.00 uur (zaal open v.a. 19.30 uur)
Locatie:

De Rode Hoed
Keizersgracht 102
1015 CV Amsterdam

Deze debatserie is mede mogelijk gemaakt door: Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO), GroentenFruit Bureau, Triodos Foundation, Dienst Ruimtelijke Ordening Amsterdam, Productschap Pluimvee en Eieren (PPE) en biologische versgroothandel Eosta.

Voor meer informatie over data en het programma: www.rodehoed.nl, www.clm.nl.

Auteur
Vice Versa

Datum:
20 februari 2012
Categorieën: