Debatreeks van De Rode Hoed 2012: It’s food, stupid!

Gezond voedsel: waarom eten we zo weinig vers?

Dinsdag 3 april is de vijfde avond van de debatreeks (totaal zes avonden) georganiseerd door Centrum voor Landbouw en Milieu (CLM) en Ecominds in samenwerking met Youth Food Movement. Het hoofdthema is de toekomst van de landbouw en ons voedsel.

Ons voedingspatroon is er niet gezonder op geworden. In Spanje is inmiddels een kwart van de kinderen ondervoed. Paradoxaal genoeg gaan vetzucht en ondervoeding soms hand in hand. Het verhaal is bekend: we eten te veel, te zoet en te zout. Maar een groter probleem is volgens sommige voedingsdeskundigen dat we steeds minder vers en “echt”, en steeds méér bewerkt voedsel eten. In de discussie van dinsdag 3 april staan de volgende vragen centraal:

Wat is de meerwaarde van vers en “echt” voedsel voor onze gezondheid? Gaat het alleen om de “klassieke” voedingsstoffen of ook om de talrijke andere stoffen die er in planten, vlees en zuivel zitten? Hoe zit het nu echt met gezonde en ongezonde vetzuren? En wat is de bijdrage van de voedingswetenschappen in deze discussie?
Waarom is er steeds meer aanbod van bewerkt voedsel? Wat is de rol van de voedselindustrie? Als vers en onbewerkt voedsel gezonder is, hoe kunnen supermarkten, land- en tuinbouw en voedselindustrie vers en “echt” voedsel aantrekkelijker maken voor de consument?

Kaartverkoop aan de kassa: 10 euro en 6 euro voor studenten. Er zijn ook passe-partouts verkrijgbaar via www.rodehoed.nl. Alle prijzen inclusief koffie bij aanvang en hapjes na afloop.

Sprekers zijn: Gary Taubes, Californië, wetenschapsjournalist, auteur Why we get fat. Minidebat met: Jack Stroeken, GroentenFruit Bureau, Slow Food, initiatiefnemer Platform Basisvoedingsmiddelen versus Dr. Gerda Feunekes, Unilever

Voertaal: Nederlands
Datum:

Dinsdag 3 april 2012, 20.00 uur (zaal open v.a. 19.30 uur)
Locatie:

De Rode Hoed
Keizersgracht 102
1015 CV Amsterdam

Deze debatserie is mede mogelijk gemaakt door: Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO), GroentenFruit Bureau, Triodos Foundation, Dienst Ruimtelijke Ordening Amsterdam, Productschap Pluimvee en Eieren (PPE) en biologische versgroothandel Eosta.

Voor meer informatie over data en het programma: www.rodehoed.nl, www.clm.nl.

Auteur
Vice Versa

Datum:
20 februari 2012
Categorieën: