Debatreeks van De Rode Hoed 2012: It’s food, stupid!

Voedsel als Achilleshiel van supermacht China

Dinsdag 13 maart is de vierde avond van de debatreeks (totaal zes avonden) georganiseerd door Centrum voor Landbouw en Milieu (CLM) en Ecominds in samenwerking met Youth Food Movement. Het hoofdthema is de toekomst van de landbouw en ons voedsel.

In China speelt voedsel een sleutelrol, ter wille van politieke stabiliteit houdt China van oudsher grote voedselvoorraden aan. Door de bevolkingsgroei en de toenemende vleesconsumptie moet China, ondanks eigen productieve landbouw, steeds meer voedsel importeren. Goedkoop voedsel zorgt voor goedkope arbeidskrachten voor de steden. Maar de massale trek naar de steden maakt de samenleving extra kwetsbaar voor hoge voedselprijzen. Uit vrees voor hoge prijzen koopt China steeds meer landbouwgrond overzee, ook wel land grabbing. In de discussie van dinsdag 13 maart staan de volgende vragen centraal:

Hoe gaat China zijn voedselvoorziening veiligstellen? Hoe gaat de landbouw zich ontwikkelen? Wordt alles grootschalig of blijft er ruimte voor kleine familiebedrijven? Welke rol gaat het land spelen als voedselexporteur, en -importeur en als investeerder in landbouwgrond overzee? Welke rol speelt Wageningen in China en kan dat beter?

Kaartverkoop aan de kassa: 10 euro en 6 euro voor studenten. Er zijn ook passe-partouts verkrijgbaar via www.rodehoed.nl. Alle prijzen inclusief koffie bij aanvang en hapjes na afloop.

Sprekers zijn: dr. Yiching Song, Centre for Chinese Agricultural Policy, Chinese Academy of Science, Beijing. Korte presentatie: Mac van Dinther, de Volkskrant, n.a.v. reisverslagen naar landbouw in China. Column: Lulu Wang, schrijfster

Voertaal: Nederlands
Datum:

Dinsdag 13 maart 2012, 20.00 uur (zaal open v.a. 19.30 uur)
Locatie:

De Rode Hoed
Keizersgracht 102
1015 CV Amsterdam

Deze debatserie is mede mogelijk gemaakt door: Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO), GroentenFruit Bureau, Triodos Foundation, Dienst Ruimtelijke Ordening Amsterdam, Productschap Pluimvee en Eieren (PPE) en biologische versgroothandel Eosta.

Voor meer informatie over data en het programma: www.rodehoed.nl, www.clm.nl.

Auteur
Vice Versa

Datum:
20 februari 2012
Categorieën: