Debat ‘Weten is meer dan meten’

Op donderdag 23 februari organiseren Coolpolitics, Dialogues House en Uitgeverij Lias het debat ‘Weten is meer dan meten’. Bij deze gelegenheid wordt het gelijknamige boek van journalist Tobias Reijngoud gepresenteerd.

Economisering is de trend, niet alleen in het onderwijs maar ook in de zorg en andere sectoren. Maar wat gaat er verloren als financiële en economische motieven de boventoon voeren? Over die vraag gaat ‘Weten is meer dan meten’. Journalist Tobias Reijngoud interviewde veertien vooraanstaande opiniemakers over deze vraag en zocht naar alternatieven voor de economische en financiële benadering.

Onderwijsminister Marja van Bijsterveldt wil dat scholen zich vooral richten op taal en rekenen. Vakken als geschiedenis, muziek en literatuur dienen geen economisch nut, en kunnen dus over boord. De benadering van de minister past keurig in het dominante, neoliberale denken van vandaag. In dit boek zegt onderwijsfilosoof Grahame Lock: “Er is een politiek belang bij het dom houden van mensen. Iemand die zich nooit heeft verdiept in geschiedenis kun je van alles wijsmaken.” En hoogleraar zorgethiek Marian Verkerk zegt: “Zorg bestaat uit meer dan duidelijk omschreven producten met een prijskaartje. Zorg gaat over mensen en hun wederzijdse verantwoordelijkheid.”

Tijdens het debat gaan we met de geïnterviewden (onder meer Peter Blom, Hans Achterhuis, Klaas van Egmond, Jan Blokker, Arjo Klamer, Marian Verkerk, Jos van der Lans, Frank Ankersmit en Abram de Swaan) in op deze vraag en op de alternatieven voor de economische en financiële benadering.

Coolpolitics nodigt u van harte uit hierbij aanwezig te zijn.

Datum: donderdag 23 februari 2012
Tijd: 15.30-18.00uur
Locatie: Het Dialogues House, Foppingadreef 26, Amsterdam Zuidoost

 Aanmeldingen graag vóór 15 februari via deze link.

 

Auteur
Vice Versa

Datum:
03 februari 2012
Categorieën: