Debat over ‘Resilience’: aanpak of hype?

Is ‘Resilience’ een nieuwe aanpak of hype? Het begrip ‘resilience’ (weerbaarheid en zelfredzaamheid) wint aan populariteit onder humanitaire, ontwikkelings- en milieu-organisaties. Waarom spreekt het gebruik van deze algemene term diverse groepen aan? Hoe voorkomen we dat ‘resilience’ niet alleen als populair buzzword wordt gebruikt, om verschillende sectoren te verenigen, terwijl er geen sprake is van een nieuwe aanpak of andere resultaten. En als er wel sprake is van een nieuwe aanpak: wat betekent die aanpak dan?

Aanpak van onderliggende oorzaken belangrijk
Resilience gaat niet alleen over het anticiperen en herstellen van de gevolgen van een ramp maar ook om het aanpakken van de onderliggende oorzaken ervan. Dit betekent bijvoorbeeld dat huishoudens in overstromingsgevoelige gebieden een evacuatieplan ontwikkelen, diverse middelen van bestaan hebben, op de hoogte zijn van weersverwachtingen en vegetatie herstellen waarmee de effecten van overstromingen sterk kunnen verminderen. Het betekent ook dat zij effectief ondersteund worden in het ontwikkelen van deze activiteiten door beleid van de overheid. Er zijn vele goede voorbeelden, maar ook nog vele onbeantwoorde vragen en uitdagingen voor de verschillende sectoren.

Debat met deskundigen John Twigg en Katie Harris
Op 7 maart zal in de Humanity House een debat plaatsvinden georganiseerd door Partners for Resilience: “nieuwe aanpak of hype?”. Een panel bestaande uit onder andere resilience experts John Twigg (University College London) en Katie Harris (overseas development institute) zullen ingaan op deze vragen in een actieve interactie met het publiek.

Je plaats reserveren? Stuur een email naar aanmelden@humanityhouse,org en vermeld ‘Debat Resilience’. Je ontvangt van ons een bevestiging dat je op de gastenlijst staat. Reserveer snel, voor dit debat is veel belangstelling.

Foyer geopend vanaf 19.30 uur, het debat begint om 20.00 uur. De voertaal is Engels

Auteur
Vice Versa

Datum:
24 februari 2012
Categorieën: