Cineblend – Occupy

Cineblend thema avond van SAVAN

De beeldvorming rond de Occupy-beweging in Nederland is voor een groot deel gekenmerkt door berichtgeving over rellen, overlast en wanorde. Op de televisie is deze berichtgeving met name gevoed door de zender PowNed. Tegelijkertijd heeft een hele batterij documentairemakers zich op Occupy gestort om een blik van binnenuit te geven die meer recht doet aan de complexe realiteit van de beweging. Vanavond richten we ons op die blik.

Is de negatieve berichtgeving een van de redenen geweest voor de documentairemakers om te gaan draaien en geven zij een radicaal ander beeld? En wat vinden de Occupyers zelf van al die aandacht en de resulterende beeldvorming? Kunnen zij ook de media naar hun hand zetten?

Daarnaast vragen we de documentairemakers naar hun fascinatie met de Occupy-beweging en de praktijk van het van binnenuit werken. Hoe is het om een aantal maanden in zo’n kleine gemeenschap en in een collectief te werken? Geven de makers verschillende beelden van de beweging, en hoe reageren ze op elkaars werk?

Te gast zijn:

Het makerscollectief van de film I-Occupy: Eva de Breed, Aliona van der Horst, Suzanne Raes, Hens van Rooy, Sanne Rovers en Yan Ting Yuen. Geïnspireerd door Occupy heeft een aantal documentairemakers zich verenigd in een collectief. Doel is voor langere tijd de Occupy-beweging en de mensen die zich eraan verbonden voelen te volgen.

Pedro Collantes: Spaans regisseur en editor. Maakte voor de thema-uitzending Occupy Europa! De comeback van de jeugd van VPRO’s Tegenlicht een item over de Occupy- beweging in Madrid. Hij is nu bezig met een langere film over Occupy in Spanje.

Sara Blom: antropologe en filmmaakster. Studeerde in 2009 af met een film over de onbelichte kanten van anti-kraak in Amsterdam. Voor haar film Dit zijn onze straten (werktitel) die in mei in première zal gaan, filmde ze in het tentenkamp van de Occupy- beweging op het Beursplein in Amsterdam vanaf de opbouw tot het afbreken.

Massoud Memar: Iraanse filmmaker, scenarist, fotograaf en schrijver. Sinds 1994 in Nederland gevestigd als politiek vluchteling, waar hij vele prijzen won met zijn foto’s. Hij maakt in eigen beheer de film Een dag bij Occupy Amsterdam.

Locatie: Soeterijn Café, Tropentheater Linnaeusstraat 2 te Amsterdam

18.00-19.30 uur diner à € 17,50 inclusief drankje (reserveren verplicht op 020 – 5688 500 of via theaterkassa@kit.nl)
19.30-22.00 uur programma, toegang gratis, reserveren niet nodig 22.00-23.00 uur borrel

Voor meer informatie: www.savan.nl/cineblend, info@savan.nl, 020 – 5688 520

Auteur
Vice Versa

Datum:
27 februari 2012
Categorieën: