Presentatie ‘My Journey as a Witness’ van topfotograaf Shahidul Alam

Op dinsdag 24 januari presenteert Shahidul Alam zijn boek ‘My Journey as a Witness,’ (vorig jaar geselecteerd door American Photo magazine als een van de beste 50 fotoboeken van 2011) in FOAM  Amsterdam.

Tijdens de lancering spreken fotograaf Shahidul Alam en Rosa Maria Falvo, redacteur van ‘My Journey as a Witness’. Daarna leidt BasVroege, fotograaf en directeur van Paradox, een debat met Shahidul Alam. Na afloop van de lancering signeert Shahidul Alam graag een exemplaar.

De publicatie
‘My Journey as a Witness’ verbeeldt Shahidul Alam’s persoonlijke ontdekkingstocht als fotograaf, curator, schrijver en activist. Shahidul Alam legt de sociale en artistieke worsteling van Bangladesh vast, een land dat voornamelijk bekend staat om haar
armoede en rampen.

Helder en persoonlijk, dit langverwachte boek bevat meer dan 100 foto’s over een tijdsperiode van 20 jaar. Het verhaalt over Shahidul Alam’s activisme, maar tegelijkertijd ook over zijn baanbrekend werk als oprichter van diverse fotografie organisaties. Het is een fotojournalistieke reis naar sociale rechtvaardigheid.

De fotograaf
Shahidul Alam (1955) is oprichter en directeur van Drik Picture Library. Drik is sinds 2005 een netwerkpartner van het Prins Claus Fonds. Shahidul Alam is fotograaf, schrijver, activist en sociaal entrepreneur. Voornamelijk beïnvloed door grote ongelijkheid in zijn land en de vrijheidsstrijd van Bangladesh, is hij met zijn camera de strijd aangegaan met oppressie en imperialisme in alle vormen. Ondanks arrestaties en doodsbedreigingen heeft Shahidul Alam wat door velen beschouwd wordt als een van de beste fotografiescholen ter wereld opgericht en het eerste fotografiefestival van Azië
gelanceerd (Chobi Mela). Hoewel wereldwijd gevierd met prijzen en tentoonstellingen, claimt Shahidul Alam als zijn enige verdienste de mensen die heeft hij opgeleid en de levens die hij heeft veranderd.

 Praktische informatie
Wat:                Boekpresentatie en debat
Wanneer:        dinsdag 24 januari, 20.00 uur
Waar:              FOAM Amsterdam, Keizersgracht 609, Amsterdam

Auteur
Vice Versa

Datum:
23 januari 2012
Categorieën: