Human Rights Café in Utrecht

Wat?               De invloed van globalisering op mensenrechten, in het Human Rights Café van Peace Brigades International, Nederland

Wanneer?       12 mei 2011, 19.00-21.45 uur
Waar?             De Kargadoor, Oudegracht 36, Utrecht
Entree             5 Euro, inclusief hapje en drankje

In november 2010 vond het eerste Human Rights Café over vrouwenrechten plaats, waarbij lobbyisten van ICCO ingingen op Resolutie 1325 en de Nepalese mensenrechtenverdediger Kashiram Dhungana over de situatie in zijn land sprak. Na dit succesvolle café organiseert Peace Brigades International op 12 mei 2011 een tweede Human Rights Café. Het thema van dit tweede Human Rights Café is de invloed van globalisering op mensenrechten. In een informele café-setting gaan we met elkaar in gesprek over dit thema. Iedereen is welkom!

In Nederland vieren wij op 5 mei onze vrijheid. Maar wereldwijd zijn er natuurlijk nog steeds veel gebieden waar vrijheid niet vanzelfsprekend is. Sterker nog, op sommige plekken staat de vrijheid van mensen onder druk door de vraag naar natuurlijke hulpbronnen. Zo komt ongeveer de helft van het door de EU geïmporteerde hout uit risico-gebieden en importeert Nederland 50% van onze steenkool uit Colombia. Dit kan nadelige gevolgen hebben voor de lokale bevolking die van hun land worden gezet om ruimte te maken voor grondstoffen winning en die hinder ondervinden van de bijkomende vervuiling.

Op 12 mei richten we ons in het Human Rights Café op de toenemende mondiale vraag naar natuurlijke hulpbronnen, zoals steenkool, maar ook palmolie, goud en hout, en hoe dit uitwerking heeft op mensen aan de andere kant van de wereld. Gastsprekers zijn Tim Steinweg, werkzaam bij SOMO (Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen, Onderzoeker) en Hendrine Rotthier, die 6 april terugkeert na een jaar werkzaam te zijn geweest voor PBI in Uraba, Colombia. Zij vertellen over maatschappelijk-verantwoord ondernemen en de positie van lokale boeren in Colombia. Vervolgens gaan we in een café-setting met elkaar in gesprek over de invloed van globalisering op mensenrechten.

Schrijf u in vóór 9 mei door een email te sturen naar pbi.communicatie@gmail.com o.v.v. HRCafé! Voor meer informatie kunt u terecht op www.peacebrigades.nl.

Auteur
Vice Versa

Datum:
26 januari 2012
Categorieën: