46% Nederlanders positief over bezuinigingen op ontwikkelingshulp

In opdracht van de Atlantische commissie voerde TNS NIPO een onderzoek uit naar de NAVO, waarvan de resultaten gisteren bekend werden gemaakt. In deze enquête werden zo’n 1000 Nederlanders ook gevraagd naar hun top 3 sectoren waarop bezuinigd mag worden in 2012, indien het kabinet minimaal 5 miljard euro extra zou moeten korten. Hieruit bleek dat de meeste geënquêteerden kozen voor ontwikkelingshulp (46%), net als het koningshuis (ook 46%). Op de derde plek kwam ‘integratie van moslims en allochtonen’ (37%).

Dagblad Trouw berichtte vanochtend dat ‘steun voor ontwikkelingshulp afkalft’. Maar is de steun van Nederlanders voor ontwikkelingshulp gerelateerd aan het willen bezuinigen op ontwikkelingshulp? Dat is een ander type vraag, stelt dr. Christine Carabain van de NCDO. De NCDO voerde in 2011 nog een onderzoek uit naar het draagvlak in Nederland voor internationale samenwerking (IS Barometer 2011). Carabain: ‘De Atlantische Commissie heeft respondenten een bezuinigingsvraag voorgelegd en dan blijkt 46% op ontwikkelingssamenwerking te willen bezuinigen. Als we kijken naar de resultaten van de IS Barometer 2011, dan vinden wij vergelijkbare resultaten, namelijk dat 42% van de Nederlanders vindt dat Nederlandse ontwikkelingshulp verminderd mag worden. Deze resultaten nemen niet weg dat nog steeds 64% van de Nederlanders het (zeer) belangrijk vindt om mensen in arme landen te helpen zich te ontwikkelen.’ Volgens Carabain is het dus niet zo dat als 46 procent wil bezuinigen op ontwikkelingssamenwerking, dit automatisch iets zegt over het draagvlak voor ontwikkelingssamenwerking: ‘Het betreft antwoorden op een totaal andere vraag en beide conclusies kunnen dan ook naast elkaar bestaan.’

Zorgwekkend signaal

Journalist en schrijver van het bericht in Trouw Teun Lagas zegt het een zorgwekkend signaal te vinden dat ontwikkelingshulp bovenaan staat in het lijstje van de respondenten in het opinieonderzoek van de Atlantische Commissie. Volgens hem is de steun van Nederlanders voor ontwikkelingshulp wel degelijk gekoppeld aan het willen bezuinigen op die sector: ‘Als ik bij een ontwikkelingsorganisatie zou werken en ik zou wel steun krijgen, maar geen geld, zou ik daar niet heel blij mee zijn. Het willen bezuinigen op ontwikkelingshulp noem ik geen steun.’

Directeur van de Atlantische Commissie Bram Boxhoorn heeft in ieder geval het antwoord op zijn vraag of Nederlanders de NAVO nog wel belangrijk vinden. Uit het onderzoek blijkt namelijk dat ‘slechts’ vijftien procent van de Nederlanders op Defensie zou willen bezuinigen en dat de NAVO ‘onverminderd populair’ blijft.

 

Klik hier voor het volledige onderzoek van de Atlantische Commissie en zie hieronder de resultaten van de vraag over de bezuinigingen:

De Nederlandsche Bank maakte op 9 december bekend dat het begrotingstekort in 2013 zodanig oploopt dat het kabinet minimaal 5 miljard euro extra moet bezuinigen, bovenop de huidige 18 miljard euro. Als u DRIE beleidsterreinen moet noemen waar op nog extra bezuinigd zou moeten worden, welke zou u dan kiezen? Maximaal drie antwoorden mogelijk (totaal):

Ontwikkelingshulp: 46%
Koningshuis: 46%
Integratie moslims en allochtonen: 37%
Hulp bij oorlogen en wederopbouw andere landen: 35%
Kunst en cultuur: 20%
Nederland in de Europese Unie: 19%
Nationale defensie: 15%
Sport: 9%
Landbouwsubsidie: 9%
Kinderopvang (aanbod en subsidiëring): 9%

Auteur
Mieke Olde Engberink

Datum:
03 januari 2012
Categorieën: