Mayhan meets women

Jarenlang hebben vrouwen in Afghanistan geleefd onder het juk van de verschillende machtsgroeperingen. Zij moesten het ontgelden en verloren hun vrijheden, waardoor zij zich niet meer konden ontplooien. Dit wordt uit de doeken gedaan in de documentaire I Was Worth 50 Sheep (2010), van de Zweedse filmmaker Nima Sarvestani. Vrouwen worden gebruikt als ruilmiddel en op jonge leeftijd uitgehuwelijkt.

In het Westen hoopten vele Afghanen op een betere toekomst. Met name vrouwen wilden hun vrijheid terug en het juk afschudden. Deze parels van vrouwen, mede gevormd door de jarenlange oorlog en onderdrukking, gebruiken nu de pen om het machtige zwaard te bestrijden! Het schrijven van (autobiografische) romans geeft aan hun gevoelens en gedachten een stem.

Het programma van Mayhan Meets Women vervolgt met twee auteurs, Tahmina Akefi en Weda Ayubi, die beiden hun ervaringen hebben verwerkt in een boek, respectievelijk Geen van ons keek om en Het spel van het lot. Zij laten hun licht schijnen over de positie van de Afghaanse vrouw, een decennium na de val van de Taliban.

Sahar Noor, wetenschapster en opiniemaakster aan de Radboud Universiteit Nijmegen, geeft haar visie met een column. Gespreksleider is Qader Shafiq, van COS Gelderland.

Aanmelden kan via MayhanStudents.nl of de kassa van LUX (0900-5 89 46 36)

Debat georganiseerd door Mayhan Students, LUX Nijmegen en COS Gelderland.

 

Aanvang: 7 december, 19:00 uur

Locatie: Villa LUX, Oranjesingel 42, Nijmegen

Entree: 5 euro, 3 euro voor studenten.

Auteur
Vice Versa

Datum:
02 december 2011
Categorieën: