Arm Bangladesh koopt grond in buitenland

Bangladesh behoort tot de armste landen ter wereld, en toch probeert de regering in Dhaka in andere landen goede landbouwgrond te kopen of te leasen. Dat komt op termijn goedkoper uit dan voedsel invoeren, is de redenering. In een interview met Irin, een nieuwssite van de Verenigde Naties, geeft de Bengalese minister van Voedsel en Rampenbeheer Muhammad Abdur Razzaque toe dat zijn medewerkers voorbereidende gesprekken voeren met Oekraïne en Cambodja en ook bezoeken brengen aan Afrikaanse landen om daar mogelijkheden te onderzoeken.

In Oekraïne zou Bangladesh tarwe willen produceren, in Cambodja rijst. De regering van Bangladesh wil zowel zelf grond kopen of leasen als Bengalese ondernemingen helpen dat te doen.

Het is een manier om de voedselzekerheid in Bangladesh te verbeteren, legt Muhammad Razzaque uit. Bangladesh telt 160 miljoen inwoners en heeft volgens de Wereldbank maar 54 hectare landbouwgrond per duizend inwoners, een van de laagste cijfers ter wereld. Door de bevolkingsaangroei slinkt dat landbouwareaal bovendien met ongeveer 1 procent per jaar, terwijl er niet veel winst meer te boeken valt door een intensiever gebruik van de beschikbare akkers.

Problematische transacties

Tot hiertoe zijn het vooral regeringen en bedrijven uit Westerse landen, het Midden-Oosten en China die in het nieuws kwamen door de aankoop van grote lappen grond in Afrika of in andere ontwikkelingslanden.

Veel van die transacties zijn problematisch. Officieel gaat het altijd om grond die “niet gebruikt wordt”, maar in werkelijkheid leven er vaak mensen die er al generaties lang voedsel oogsten of vee telen maar geen eigendomsbewijzen hebben. Als de buitenlandse eigenaars dan ook nog eens eigen arbeiders invoeren, veroorzaakt dat nog meer wrevel. Bangladesh kan moeilijk aan die verleiding weerstaan, want in eigen land kan het onmogelijk werk bieden aan zijn enorme actieve bevolking. Sommige experts schuiven contractlandbouw naar voren als alternatief. Daarbij koopt een land in het buitenland grote hoeveelheden voedsel aan tegen vooraf afgesproken prijzen. Dat sluit alvast de risico’s van een grillige prijsontwikkeling uit, een andere reden waarom Bangladesh op zoek is naar landbouwgrond in het buitenland.

De voedselzekerheid in Bangladesh is de voorbije twintig jaar verbeterd, maar toch blijft de toestand volgens de Global Hunger Index “alarmerend”. Volgens de regering zijn er in Bangladesh nog altijd twee miljoen kinderen jonger dan vijf ernstig ondervoed.

Bron: IPS

Auteur
Vice Versa

Datum:
28 december 2011
Categorieën: