Techno nursing in Brabant. En de lessen uit India.

De techno nurse komt er aan. Onvermijdelijk en op afzienbare termijn. Want wij hebben steeds meer gezondheidszorg nodig en zorg is duur. Bovendien dreigt een tekort aan werkers in de zorg en willen mensen liever thuis worden geholpen dan in een kliniek of ziekenhuis.

Voor de hand ligt het werven van artsen, verplegers en therapeuten in het buitenland. In Zuid-Afrika, op de Filipijnen. Door de afnemende gastvrijheid in Nederland is deze optie steeds minder aantrekkelijk. Daarom zoeken we de oplossing steeds vaker in techno nursing, in slimme ICT-oplossingen.

Techno nursing is zorg op afstand. Dat is een online gesprek met de psycholoog, dat is een digitaal consult voor huiduitslag, dat is een elektronisch logboek voor diabetici, dat is video-communicatie tussen de huisarts en zijn patiënten.

Gezellig is het woord niet. Goedkoop en efficiënt is het wel. Opmerkelijk zijn de lessen die we kunnen leren uit opkomende economieën. Uit India bijvoorbeeld waar nurse practitionersmet laptop en meetapparatuur het arme platteland op trekken om gegevens van patiënten te verzamelen en door te mailen naar de grote stad waar een specialist de diagnose stelt en een therapie voorschrijft.

Dit Wereldpodium wordt georganiseerd in samenwerking met het PON. Sprekers zijn Bineke Posthumus, onderzoeker bij TNO Delft,  dr.Hanneke Molema, eveneens van TNO, dr. Riet Hammen, ervaringsdeskundige, prof. dr Bert Vrijhoef, hoogleraar Chronische Ziekten aan de Tilburgse Universiteit, en Marion Hanssen, verpleegkundige bij ZuidZorg. Mirjam Smulders van het PON presenteert de laatste cijfers over vergrijzing in Brabant. De gesprekken worden afgewisseld met empathisch klankwerk van Soundfulness. Meike de Jong en Ralf Bodelier leiden hun bezoekers door de avond.

Wat: Techno Nursing in Brabant.
Wanneer: woensdag 30 november 2011
Tijd: 20.00-22.30 uur (ontvangst vanaf 19.30 uur)
Locatie: Theater de Nwe Vorst, Willem II Straat 49 in Tilburg
Entree: 5 Euro, inclusief koffie/thee en hapje (stuur een bericht naar aanmelding@wereldpodium.nu als u in aanmerking wilt komen voor een vrijkaart).

Auteur
Vice Versa

Datum:
25 november 2011
Categorieën: