Slotdebat Knaak van Knapen: toekomst maatschappelijk middenveld


Hoe moeten ontwikkelingsorganisaties vanaf 2015 hun eigen broek ophouden?

Het slotdebat van ‘De Knaak van Knapen’ over de toekomst van het maatschappelijk middenveld met o.a. Bram van Ojik (ministerie van Buitenlandse Zaken), René Grotenhuis (Cordaid) en Allert van den Ham (SNV).

PRIMEUR op deze avond: Presentatie van het discussiestuk van het ministerie van Buitenlandse Zaken over de relatie tussen de overheid en het maatschappelijk middenveld door Bram van Ojik.

Komende maanden beraadt het ministerie van Buitenlandse zaken zich over haar visie op de toekomst van het maatschappelijk middenveld. Het is nog onduidelijk hoe het ministerie het maatschappelijk middenveld na 2015 wil ondersteunen, na afloop van het tweede medefinancieringsstelsel (MFS-2). Hoe blijven ontwikkelingsorganisaties na 2015 nog relevante spelers binnen de sector?

Cordaid directeur René Grotenhuis publiceerde enkele weken geleden de nota ‘Sociaal ondernemen en strategisch investeren’, waarin hij naar alternatieve manieren zoekt om Cordaid in de toekomst te financieren. Hiermee geeft de directeur het startsein voor een discussie over de toekomst van de Nederlandse particuliere ontwikkelingssamenwerking. De sector reageerde verdeeld op zijn plannen. In het slotdebat van ‘De Knaak van Knapen’ gaan verschillende zwaargewichten elkaar verbaal te lijf over de post-MFS periode. Komt er een MFS-3 of moeten ngo’s meer investeren in sociaal ondernemerschap? Krijgen ontwikkelingsorganisaties meer autonomie? Moeten zij investeren in hun eigen achterban of op een andere manier het draagvlak voor ontwikkelingssamenwerking vergroten?

Programma

Ronde 1: De toekomstige relatie tussen particuliere ontwikkelingsorganisaties en de overheid. Panelleden: René Grotenhuis (Cordaid), Danielle Hirsch (Both Ends) en Jan Gruiters (IKV Pax Christi)

Ronde 2: Sociaal ondernemerschap: hoe overleven zonder of met minder overheidsfinanciering? Panelleden: Allert van den Ham (SNV), Noa Lodeizen (Young in Prison) en Wouter van Tongeren (Cordaid)

Ronde 3: Elevator Pitches door o.a. Stefan Verwer (Lokaalmondiaal) en Manuela Monteiro (Hivos) met reacties van Bram van Ojik (ministerie van Buitenlandse Zaken).

Presentatie: Lau Schulpen (CIDIN)
Sidekick: Frank van der Linde (oud-directeur Fairfood International)

Aanmelden

Het slotdebat vindt plaats op woensdag 14 december in het Humanity House te Den Haag. U bent welkom vanaf 16.30 uur, het debat begint om 17.00 uur. Na afloop is er tot 20.00 uur gelegenheid voor een drankje.

Aanmelden voor het slotdebat via aanmelden@humanityhouse.org onder vermelding van ‘debat Knaak van Knapen’. U krijgt een bevestiging van uw aanmelding. Wees er snel bij want er is maar beperkt plaats.

14 december 2011 | 17.00 – 19.00 | Humanity House | Prinsegracht 8, Den Haag

Auteur
Vice Versa

Datum:
24 november 2011