Joke Brandt naar UNICEF

Directeur-generaal Internationale Samenwerking Joke Brandt van het ministerie van Buitenlandse Zaken is vrijdag benoemd tot deputy executive director van UNICEF. Ze gaat begin volgend jaar aan de slag bij het kinderfonds van de VN.

Eerder heeft Joke Brandt (53) onder meer bij SNV gewerkt en is ze ambassadeur geweest in Eritrea en Uganda. Staatssecretaris Ben Knapen is verheugd over haar benoeming: ‘Hoewel we haar kennis en gedrevenheid node zullen missen, weet ik zeker dat UNICEF hier zeer van gaat profiteren’.

Machtigste ambtenaar

In de Vice Versa van september hebben experts uit de ontwikkelingssector haar verkozen tot machtigste ambtenaar in de sector. In de top 10 van meest invloedrijke personen uit de ontwikkelingssector eindigde ze op plaats 6. Het was voor het eerst sinds 1998 dat er weer een ambtenaar van Buitenlandse Zaken in deze top 10 stond. Bij deze top 10 schreef Vice Versa in september: ‘Brandt was allesbepalend met betrekking tot de Basisbrief en de Focusbrief waarmee Knapen eerder dit jaar zijn voorgenomen beleid tegenover de kamer presenteerde. Brandt was nauw betrokken bij het schrijfproces van beide brieven. Het feit dat beide stukken de Kamer ongeschonden passeerden heeft bijgedragen aan haar positie. Knapen weet nu dat hij op Brandt kan vertrouwen.’

Over de opvolger van Brandt is nog niets bekend.

Auteur
Vice Versa

Datum:
14 november 2011
Categorieën: