IS Academy lezing: Bloeddiamanten of een gouden toekomst?

IS Academy lezing: Bloeddiamanten of een gouden toekomst? De rol van grondstoffen in Congo

Datum: Donderdag 8 december 2011
Tijd: 15.00-17.00, met aansluitend borrel
Plaats: Perscentrum Nieuwspoort, Lange Poten 10, Den Haag (kaart)
Spreker: David Van Reybrouck, Universiteit Leiden
Panel: Jaime de Bourbon Parme en een nog nader bekend te maken vertegenwoordiger van het bedrijfsleven
Interviewer: Femke van Zeijl
Taal: Nederlands

The IS Academyseminar will be held in Dutch, the presentation of the winner of the Africa Thesis Award 2011 will be held in English.

You are kindly requested to register for this seminar.

De Democratische Republiek Congo is al eeuwen het toneel van de internationale jacht op grondstoffen. Waren dit ivoor in de 19e eeuw en rubber begin 20e eeuw, daarna goud en diamanten, nu zijn dat coltan en tin. Arabieren, Europeanen, en nu Chinezen en Brazilianen; van ver komt men af op de grondstoffen in centraal Afrika. De Congolese politiek is nauw verbonden met deze exploitatie, die veelal plaatsvindt ten koste van de gewone Congolees.

Femke van Zeijl interviewt David Van Reybrouck (schrijver van het bekroonde boek ‘Congo, een geschiedenis’), Jaime de Bourbon Parme (Speciaal Vertegenwoordiger Natuurlijke Hulpbronnen Ministerie van Buitenlandse Zaken) en een nog nader bekend te maken vertegenwoordiger van het bedrijfsleven. Voor het publiek zal voldoende ruimte zijn om zich in het debat te mengen. David Van Reybrouck is bovendien Cleveringa-hoogleraar van de Universiteit Leiden in het academisch jaar 2011/2012.

The winner of the Africa Thesis Award 2011 is Michael Stasik with his thesis “DISCOnnections. Popular Music Audiences in Freetown, Sierra Leone” (download). He has written this thesis for the Research Masters African Studies, Leiden University, and is currently doing a PhD at Bayreuth University, Germany.

After the interview, Michael Stasik will present his thesis followed by the prize ceremony by David Van Reybrouck and Harry Wels (chair of the Africa Thesis Award jury). We will celebrate this with drinks afterwards.

Auteur
Vice Versa

Datum:
23 november 2011
Categorieën: