De 0,7 procentnorm blijft staan

Zojuist heeft staatssecretaris Knapen aangegeven dat hij voor de rest van de kabinetsperiode vast zal blijven houden aan de 0,7 procentnorm. “Brekend: staatssecretaris Knapen OS bevestigt dat 0,7% BBP vaststaat voor de gehele kabinetsperiode! Geen verdere bezuiniging dus!” twittert D66 fractieleider Alexander Pechtold tijdens de begrotingsbehandeling van Buitenlandse Zaken.

Vorige week liet PVV-leider Geert Wilders nog duidelijk weten dat hij 4 miljard euro op ontwikkelingssamenwerking wilde bezuinigen. Bij een tegenvallende economie en dus extra bezuinigingen is volgens Wilders ontwikkelingssamenwerking als eerste aan de beurt. Dit heeft Knapen nu voorkomen door aan te kondigen de gehele kabinetsperiode vast te houden aan de 0.7 procent.

Afgelopen maandag tijdens het wetgevingsoverleg ontwikkelingssamenwerking probeerden verschillende partijen al een ferme uitspraak van de staatssecretaris uit te lokken om de 0,7 procentnorm veilig te stellen, maar toen kwam Knapen niet verder dan deze te verzekeren voor komend jaar. D66 en GroenLinks vroegen de staatssecretaris opnieuw om duidelijkheid rondom het budget van ontwikkelingssamenwerking, maar dan voor de gehele kabinetsperiode. Knapen stelde dat hij hecht aan de reputatie en betrouwbaarheid van Nederland, en zich daarom wil houden aan de internationaal afgesproken norm. Deze uitspraak van Knapen zet de verhoudingen tussen de coalitiepartijen op scherp.

Auteur
Mieke Olde Engberink

Datum:
24 november 2011
Categorieën: