Cineblend: Syria: filming on the edge

Uitnodiging Cineblend dinsdag 6 december 2011

Cineblend, de maandelijkse avond van SAVAN (Stichting Audiovisuele Antropologie
Nederland) met diner, film en debat, heeft dinsdag 6 december als thema:
SYRIA: FILMING ON THE EDGE

Op deze avond wordt de aftrap gegeven van het filmprogramma Critical Syrian Cinema:
Roots of Revolution?, georganiseerd in het kader van het Dancing on the Edge Festival en in samenwerking met Beeld voor Beeld (Nederland), ProAction Film (Syrië) en ArteEast (Verenigde Staten).

De films van de grootmeesters van de Syrische cinema Omar Amiralay, Ossama Mohammed en Mohammad Malas, die van 7 t/m 17 december worden vertoond in het Tropentheater en Rialto in Amsterdam, ‘t Hoogt in Utrecht, De Unie in Rotterdam en Korzo in Den Haag, kunnen door hun kritische analyse van het regime beschouwd worden als voorboden van de massale opstanden in 2011. Een van de meest in het oog springende kenmerken van dit best bewaarde geheim van de Arabische cinema is de kunst van genoemde filmmakers om een kritische stem te laten horen binnen de grenzen van hun land en staatssysteem.

Aan de hand van een aantal fragmenten bespreekt een internationaal panel de rol van
kritische kunst en cinema in de Arabische wereld, met name in Syrië. Voorafgaand hieraan geven Eddy Appels en Natasja van ’t Westende, de curatoren van Criticial Syrian Cinema: Roots of Revolution?, een exclusief voorproefje van de te vertonen films.

Te gast zijn:

Ossama Mohammed: Syrische regisseur en hoofdgast van het filmprogramma. Mohammed’s eerste speelfilm, Stars in Broad Daylight (1988), een bijtende satire over het Baath –regime, is nog steeds verboden in Syrië. De film vestigde zijn reputatie in het buitenland en is overladen met prijzen. Hij werkte veelvuldig samen met Malas en Amiralay.

Neil van der Linden: programmeur, curator en schrijver. Zijn belangstelling en specialisatie liggen in de kunst en cultuur van de Arabische en Islamitische wereld. Van der Linden zal, samen met Adel Salem van Cinema Arabe, fragmenten vertonen uit en ingaan op een aantal kenmerkende Egyptische films uit het recente verleden, die vooruit leken te wijzen op de huidige gebeurtenissen.

Charlotte Bank: onderzoeker, schrijver en curator uit Berlijn. Haar focus is de receptie van Arabische en Islamitische kunst en cultuur in het Westen, vroege Islamitische kunst en hedendaagse kunst in de Arabische wereld. Zij programmeert voor het International Film Festival Rotterdam 2012 het onderdeel Visual Arts Festival Damascus in Exile.

Soeterijn Café, Tropentheater
Linnaeusstraat 2 te Amsterdam

18.00-19.30 uur diner à € 17,50 inclusief drankje
(reserveren verplicht op 020 – 5688 500 of via theaterkassa@kit.nl)
19.30-22.00 uur programma, toegang gratis, reserveren niet nodig
22.00-23.00 uur borrel

Voor meer informatie: www.savan.nl/cineblend, info@savan.nl, 020 – 5688 520
Zie ook: www.dancingontheedge.nl

Auteur
Vice Versa

Datum:
25 november 2011
Categorieën: