34e Globaliseringslezing: Geen gezeik, iedereen rijk!

 

Waar: Felix Meritis, Keizersgracht 324 te Amsterdam

Aanvang film: 20.00 uur
Aanvang lezing en debat: 20.30 uur

Toegang: € 13,50 / € 10,00 met korting

De 34e Globaliseringslezing gaat over de aard van armoede en of we die wel begrijpen. In de donkere dagen voor Kerst staan we stil bij de bestrijding van de armoede in de wereld. Of die toe- of afneemt is moeilijk te zeggen. De laatste cijfers van de VN dateren uit 2005.   Jaarlijks besteden we miljarden om de armsten te helpen. De Franse ontwikkelingseconoom  Esther Duflo en haar collega Abhijit Banerjee ontdekten dat arm zijn ook ligt aan het gedrag van arme mensen: ze laten de ladders die wij hen aanreiken om uit de put te klimmen links liggen. Bieden wij de verkeerde hulp? Bieden wij hulp die ze niet begrijpen? Wíllen ze onze hulp niet? En waarom vragen we niet vaker hoe ze het dan wel willen? Kortom: Waarom blijven armen arm en waarom doen armen wat ze doen? Wat betekent dat voor de bestrijding van de armoede?

Banerjee en Duflo zijn als hoogleraar verbonden aan het Massachusetts Institute of Technology waar ze het Abdul Latif Jameel Poverty Action Lab hebben opgericht. Van hun hand verscheen recent de Nederlandse vertaling van hun boek Poor Economics onder de titel ‘Arm & Kansrijk’ – Een nieuwe visie op het bestrijden van armoede bij Uitgeverij Nieuw Amsterdam, bekroond als 2011 Financial Times and Goldman Sachs Business Book of the Year.

Tijdens de Globaliseringslezing zal er een lezing worden gegeven door Esther Duflo, met reacties van René Grotenhuis (Cordaid), Monique van ’t Hek (Plan Nederland) en Andries de Jong (Stichting Samenwerking voor Urgente Noden). Moderator is  Linda Polman. Voorafgaand aan de lezing vertoning van een compilatie van VPRO/Tegenlicht programma’s waarin vooraanstaande ‘armoedebestrijders’ als Jeffrey Sachs hun visie toelichten.

De Globaliseringslezing is een initiatief van de NCDO, De Volkskrant, VPRO/Tegenlicht, Felix Meritis, Uitgeverij Lemniscaat, Radio Nederland Wereldomroep en Sandra Rottenberg, voor deze gelegenheid in samenwerking met Uitgeverij Nieuw Amsterdam.

Voor meer informatie, zie hier

Auteur
Vice Versa

Datum:
10 november 2011
Categorieën: