Vrijdagmiddagborrel: ‘Ik ben niet de persoon die moet (ver)oordelen’

Foto: Lukas Kramer

Iedere vrijdagmiddag laat Vice Versa de revue in de sector passeren. Deze week onze stagiair Jeroen Aerts over zijn veelbesproken interview met Arend Jan Boekestijn: ‘Natuurlijk heb ik een mening over de boodschap van Boekestijn. Maar of ik nou Tom van der Lee (Oxfam Novib) of Johan Driessen (PVV) interview; ik probeer mijn gekleurde bril af te zetten.’

Afgelopen week zijn er veel verontwaardigde reacties geweest op mijn interview met Arend Jan Boekestijn. Veel mensen hekelen de volgens hun feitelijke onjuistheden in het stuk. Onder andere Farah Karimi (directeur OxfamNovib) en Alexander Kohnstamm (directeur Partos) zijn met een reactie gekomen. Dit geeft naar mijn inziens aan dat de impact van het artikel groot is op de sector. Ook is er kritiek dat we dit interview hebben gepubliceerd. Daarom voel ik een zekere noodzaak om transparant te zijn over de omstandigheden omtrent het interview.

De website van Vice Versa staat in het teken van de Knaak van Knapen. We willen een debat stimuleren rondom de bezuinigingen en deze week  focussen we ons extra op het maatschappelijk middenveld. Dat is ons doel op de redactie.

Terechte keuze

Als onderdeel van de Knaak van Knapen hebben we elke week een ‘prof op het Binnenhof’. Deze week is dat historicus Arend Jan Boekestijn. De normale vorm is een opiniestuk, maar Boekestijn heeft gekozen voor een telefonisch interview. Vice Versa geeft alle visies graag een stem. Dit kan door te reageren op artikelen, maar ook via een ‘prof op het Binnenhof’. Aangezien Boekestijn populair is onder criticasters van ontwikkelingssamenwerking, lijkt het ons een meer dan terechte keuze.

Ik zit nu een kleine twee maanden in de sector en ik ben me er voor de verschijning van het interview van bewust geweest dat dit interview wat los zou kunnen gaan maken in de sector. Overigens heeft Boekestijn het voor publicatie nog gecontroleerd op feitelijke onjuistheden. Hij is helemaal akkoord gegaan zonder correctie.

Waarom laat ik dan toch iemand deze uitspraken doen die veel impact hebben? Ik behartig alleen de belangen van Vice Versa, niet van Oxfam Novib noch Arend Jan Boekestijn. Ik heb alleen vragen gesteld over zijn visie, wat de opzet is van deze rubriek en in het belang van Vice Versa. Het is geen doel geweest om reclame te maken voor zijn ideeën, laat staan ze af te kraken. De lezer oordeelt zelf, niet ik.

Zo goed mogelijk informeren

Wat is het belang van Vice Versa? Het creëren van een heldenstatus voor Marc Broere? Relatiebeheer met de contacten van onze uitgever Stefan Verwer? De ngo’s in een goed daglicht stellen zodat we misschien een financiële bijdrage krijgen? Vice Versa heeft een onafhankelijk redactiestatuut en dat is het belang dat ik dien. Zoals ik al eerder zei: het doel van Vice Versa met het Knaak van Knapen project is om een debat te stimuleren rondom de bezuinigingen. En daarbuiten is het ons doel om lezers zo goed mogelijk te informeren over wat er speelt in de sector. We zijn immers een vakblad.

Natuurlijk heb ik een mening over de boodschap van Boekestijn. Maar of ik nou Tom van der Lee of Johan Driessen interview; ik probeer mijn gekleurde bril af te zetten. Als journalist ben ik meestal (let op: recensies, sfeerverslagen en opiniestukken daargelaten) niet de persoon die moet gaan (ver)oordelen. Ik ben niet degene die zegt wat waarheid is. Ik reik informatie aan, aan jullie lezers, en jullie oordelen over de boodschap van de informatie.

Zo objectief mogelijk

Elke week maak ik het smoelenboek van Knapen. Ik spreek een groot aantal mensen uit verschillende gebieden van de sector over een bepaald persoon en zet de informatie tegen elkaar af. Welke trends zie ik en wat is daardoor aannemelijk als waarheid? Dit plus alle beschikbare achtergrondinfo over een bepaald persoon. Zelf probeer ik dus zo objectief mogelijk te werk te gaan. Wel is hier enige voorzichtigheid geboden, te persoonlijke of schadelijke informatie wordt altijd extra gecheckt. Het moet gefundeerd zijn.

En wat als Arend Jan Boekestijn de holocaust ontkent? Dan is dat zijn mening en dan komt het op zijn conto, net zoals de uitspraken van afgelopen week. Ik ben geen bouwvakker die moet zorgen voor de fundering. Ik maak in dit geval slechts een tekening van iemands huis (zie boodschap). De sector heeft actief gereageerd op zijn woorden en iedereen die het leest en een beetje naar beneden scrolt ziet de bezwaren tegen zijn woorden van niet de minste personen. Daarom geven we iedereen de reactiemogelijkheid. Overigens: mocht het interview voor het blad zijn geweest, dan zouden we Oxfam Novib uiteraard om een reactie hebben gevraagd gezien de boodschap. Maar nu staat het iedereen vrij om te reageren via de reactiemogelijkheid.

Auteur
Jeroen Aerts

Datum:
28 oktober 2011
Categorieën: