Parijse Agenda of Bejing Consensus?

In de afgelopen jaren heeft Afrika een snelle groei doorgemaakt. Dit wordt mede veroorzaakt door de groeiende aanwezigheid van opkomende economieen zoals China, India en Brazilie. Deze investeren in het Afrikaanse continent op zoek naar grondstoffen en afzetmarkten. Deze groeiende interactie met deze ‘opkomende partners’ wordt door velen gezien als een welkome diversificatie van internationale relaties van Afrika zodat het continent minder afhankelijk wordt van haar traditionele partners (mn EU en de VS). In een recent rapport van de OESO, de Afrikaanse Ontwikkelingsbank, de VN Commissie voor Afrika en het VN Ontwikkelings Programma stelt dat er sprake is van complementariteit tussen opkomende partners en traditionele partners voor wat betreft handel, technologie en financierings modaliteiten. De vraag is echter of deze complementarieteit blijvend zal zijn. Officiele ontwikkelings hulp staat onder druk en traditionele partners willen meer rekening houden met eigen economisch belang. Wat zijn de gevolgen hiervan voor internationale samenwerkings regels. Wordt de Parijse Agenda waarmee in 2005 regels zijn opgesteld om hulp effectiever te maken, ingeruild voor de Bejing Consensus?

Het ISS organizeert samen met het ECEM een Symposium “Sub Saharan Africa and its international economic and business relations: What are the challenges posed by its Emerging Partners”? Dit zal plaats vinden op het ISS op donderdag 3 November van 16.00 – 18.00 uur.

Sprekers zijn Richard Schiere van de Afrikaanse Ontwikkelings Bank, Henri Bernard Solignac Lecomte van de OESO en Marcos Alexandre da Silva,Braziliaanse ondernemer. In het panel nemen plaats Christiaan Reebergen en Arjan Schuthof van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, Michiel Hillen van de Netherlands African Business Council alsmede de hoogleraren Meine Pieter van Dijk en Peter van Bergeijk van het ISS. Het symposium wordt geleid door hoogleraren Bert Helmsing (ISS) en Suzana Rodrigues (ECEM).

Het ISS is een internationaal academisch instituut waar onderzoek en onderwijs wordt verricht op het gebied van ontwikkelingsstudies. De studenten van het ISS – 300 tot 400 per jaar – zijn afkomstig uit meer dan 60 landen, voor het merendeel ontwikkelingslanden. Sinds 2009 is het ISS een onderdeel van de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Het Erasmus Center for Emerging Markets is onderdeel van het Erasmus Research Institute of Management van de Rotterdam School of Management (RSM) en wordt geleid door Professor Suzana Rodrigues.

Event: Symposium
Datum: 3 november
Tijd: 16.00-18.00
Plaats: ISS, Kortenaerkade 12, Den Haag

Auteur
Vice Versa

Datum:
31 oktober 2011
Categorieën: