LUXLive – Failed States: Somalië

De serie Failed States is een reeks debatten over de problemen waar de failed states van deze wereld ons voor stellen. We hebben het dan over landen als Somalie, Pakistan, Jemen, maar ook een land als Mexico. Er zijn vele verschillen tussen deze landen, maar ook vele overeenkomsten; een zwakke overheid, veel corruptie, veel gewapende strijd en een laag ontwikkelingsniveau.

In het vijfde deel van de reeks bespreken we de problematiek van Somalië. Het is het archetype van een failed state. Het land kent geen centrale overheid die een effectief gezag voert over het grondgebeid van Somalie, er is sprake van een vredesmacht van de Afrikaanse Unie die eigenlijk alleen de hoofdstad Mogadishu controleert, er zijn verschillende gebieden die zich onafhankelijk hebben verklaard; Puntland en Somaliland, er is sprake van grote armoede onder de bevolking, er zijn low-tech piraten die het kustgebied onveilig maken en de islamitische extremisten van Al-Shabaab voeren een strijd met het Amerikaanse leger.

Kortom; het is er een zootje. Maar kunnen we vanuitontwikkelingssamenwerking een bijdrage leveren aan de bestrijding van de gevolgen van deze failed state? Het lijdt immers geen twijfel dat de bevolking eronder lijdt, getuige de grote hongersnood van afgelopen zomer. Hebben we een goed antwoord op deze problematiek en wat is dat antwoord dan?

Een debat met o.a. Arend Jan Boekestijn, voormalig VVD kamerlid en criticaster van ontwikkelingsssamenwerking, Farimos Maalam, voorzitter Stichting KARTI en Rik Delhaas, VPRO journalist.

Aanvang: 1 november 20.00 uur

Locatie: LUX, Mariënburg 38-39, Nijmegen

Entree 5 euro, reserveren online op www.lux-nijmegen.nl

Meer info hier.

Dit debat is mogelijk gemaakt door de NCDO en ontstaan in samenwerking met het voormalige Tumult en het Wereldpodium.

Auteur
Vice Versa

Datum:
25 oktober 2011
Categorieën: