59e Dies Natalis Lezing ISS, afscheidsrede professor Ben White: Who will own the countryside? Dispossession, rural youth and the future of farming.

Met de wereldwijde prijsstijging van voedsel en land, neemt in veel ontwikkelingslanden de spanning toe tussen de steeds groter wordende industriële landbouw en de meer traditionele en kleinschalige landbouw. De belangen zijn groot en daardoor dreigen de argumenten van de kleinschalige landbouw te worden ondergesneeuwd. Deze claimt namelijk dat de kleinschalige aanpak in alle opzichten beter is voor het milieu en bovendien meer werkgelegenheid verschaft. Een interessante claim als je bedenkt dat er een enorme werkloosheid is onder jongeren in ontwikkelingslanden.  Echter, jongeren lijken geen interesse te hebben in landbouw. Als dit klopt dan zal grootschalige, industriële landbouw het gaan winnen van de traditionele landbouw. Het is dus van groot belang om te onderzoeken waarom jongeren blijkbaar geen interesse hebben om boer te worden.

Dit zijn de argumenten die professor Ben White zal toelichten in zijn afscheidsrede Who will own the countryside? Dispossession, rural youth and the future of farming tijdens de viering van de 59e Dies Natalis van het International Institute of Social Studies (ISS) op 13 oktober 2011. Ben White was professor bij het ISS in ‘Rural Sociology’ van 1994 – 2012. Hij combineerde dit met zijn bekleding als hoogleraar aan de UvA van 1997 – 2006. Sinds de jaren 70 heeft professor White zijn aandacht verdeeld tussen twee thema’s: het proces van agrarische verandering en de antropologie en de geschiedenis van kinderen en jongeren. In zijn afschedsrede combineert hij deze twee thema’s.

 

Het ISS is een internationaal academisch instituut waar onderzoek en onderwijs wordt verricht op het gebied van ontwikkelingsstudies. De studenten van het ISS – 300 tot 400 per jaar – zijn afkomstig uit meer dan 60 landen, voor het merendeel ontwikkelingslanden. Sinds 2009 is het ISS een onderdeel van de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Event: 59e Dies Natalis Lezing ISS, afscheidsrede professor Ben White: Who will own the countryside? Dispossession, rural youth and the future of farming.

Datum: 13 oktober 2011

Tijd: 16.15 – 17.30 uur

Plaats: ISS, Kortenaerkade 12, Den Haag

Auteur
Vice Versa

Datum:
04 oktober 2011
Categorieën: