19 december : Esther Duflo: Er bestaat geen wondermiddel tegen armoede

De vooraanstaande economen Esther Duflo en Abjhijit Banerjee schreven samen het boek Arm & Kansrijk (oorspronkelijke titel: Poor Economics), waarin ze aantonen dat heel veel ontwikkelingswerk in de afgelopen tientallen jaren heeft gefaald. Op basis van hun kennis, ervaring en onderzoekswerk in onder meer Chili, India, Kenia en Indonesië hebben de auteurs nieuwe aspecten blootgelegd in het gedrag van arme mensen, in hun behoeftes en in de manier waarop (financiële) hulp hun leven beïnvloedt. Deze fundamentele nieuwe inzichten zullen kunnen bijdragen aan het ontwikkelen van betere strategieën en kunnen de aanzet vormen tot een effectievere mondiale armoedebestrijding.  Duflo en Banerjee rekenen af met de gewoonte van de ontwikkelingswereld om grote vragen te stellen en zich dan te realiseren dat de antwoorden in de praktijk niet werken. Volgens hen kan je beter kleinere en concrete vragen stellen over het verbeteren van de kansen en levensomstandigheden van de armen, en het beleid baseren op zo veel mogelijk harde feiten en gegevens. Amartya Sen, winnaar Nobelprijs voor de Economie, beschreef Poor Economics als ‘een geweldig inzichtelijk boek van twee uitmuntende onderzoekers over de werkelijke aard van armoede.’

Esther Duflo studeerde aan de École normale supérieure in Parijs en aan het Massachusetts Institute of Technology (MIT). Zij is hoogleraar armoedebestrijding en ontwikkelingseconomie aan het MIT. Haar werk is vele malen onderscheiden. Zij komt speciaal voor deze MO*lezing naar Brussel.  Ze gaat na haar lezing in debat met twee Belgische experts: Peter Moors, directeur-generaal Ontwikkeling in de FOD Buitenlandse Zaken, Ontwikkelingssamenwerking en Buitenlandse Handel en Bogdan Vanden Berghe, algemeen secretaris van 11.11.11, de koepel van de Vlaamse Noord-Zuidbeweging.  MO*journalist John Vandaele is moderator.

Praktisch

  • Wanneer: Maandag 19 december, 19u30 – 21u
  • Waar: Beursschouwburg, A. Ortsstraat 20-28, 1000 Brussel (wegbeschrijving: www.beursschouwburg.be).
  • Spreektaal: Engels
  • Toegang: € 5 (tickets worden aan de kassa betaald)
  • Inschrijving: verplicht via info@mo.be of 02 536 19 77.
  • Organisatie: MO* i.s.m. Vlaams-Nederlands Huis deBuren
  • Partners: Beursschouwburg, Vooruit, Zuiderpershuis, Kaaitheater en Uitgeverij Nieuw Amsterdam.
  • Meer info: www.MO.be/molezing
Auteur
Vice Versa

Datum:
17 oktober 2011
Categorieën: