Volkskrant: Wilders blijft erbij: eerst bezuinigen op ontwikkelingshulp

Uit: De Volkskrant, 27-9-2011

Als het kabinet toch meer moet bezuinigen dan de afgesproken 18 miljard, dan blijft PVV-leider Geert Wilders erbij dat er eerst naar ontwikkelingssamenwerking moet worden gekeken. Dat zei hij vandaag na het vragenuurtje in de Tweede Kamer.

Wilders zei: ‘Bezuinigingen zijn wat ons betreft niet aan de orde. Maar als dat wel zo wordt, dan ligt de bezuiniging op ontwikkelingssamenwerking keihard op tafel. Een heer Knapen of geen Knapen, een motie of geen motie’.

Opmerkelijk
Dat is opmerkelijk, omdat de Tweede Kamer vorige week bij de Algemene Politieke Beschouwingen nog een motie aannam, waarin de Kamer het kabinet opriep vast te houden aan het budget van minstens 0,7 procent van het Nationaal Inkomen voor Ontwikkelingssamenwerking. Zelfs premier Mark Rutte raadde de motie aan; ‘Staand beleid’, was zijn oordeel.

De PVV ziet niets in ontwikkelingshulp. De partij wil de hulp aan armen landen beperken tot noodhulp. Vandaag riep de PVV tijdens het vragenuurtje staatssecretaris Knapen nog op ‘vandaag nog’ te stoppen met ontwikkelingshulp aan Guatemala, naar aanleiding van een debacle met ontwikkelingsgeld bij de aanleg van een haven in een vissersdorp.

Internationale afspraken
Wilders zei eerder al dat bij nieuwe bezuinigingen niet weer ‘Henk en Ingrid’ moeten worden getroffen. Wilders ziet liever verdere bezuinigingen op kunst en cultuur en de publieke omroep.

Staatssecretaris Ben Knapen (Ontwikkelingssamenwerking) gaf in een reactie aan dat hij zal vasthouden aan de 0,7 procent van het bruto nationaal product die Nederland uittrekt voor ontwikkelingshulp. Daarmee voldoet Nederland aan de internationale afspraken die over dit onderwerp zijn gemaakt.

Auteur
Vice Versa

Datum:
28 september 2011
Categorie├źn: