Volkskrant: ‘Ontwikkelingshulp helpt wel’

Uit: Volkskrant, 13 september 2011

Door: Gerard Reijn
AMSTERDAM. Ontwikkelingslanden worden steeds minder afhankelijk van ontwikkelingshulp. In 2000 steunden de armste landen nog voor 60 procent van de overheidsuitgaven op geld van donoren. In 2009 was dat teruggebracht tot 38 procent.

Dat stelt ActionAid, een internationale private hulporganisatie in het onderzoeksrapport Real Aid dat vandaag verschijnt. Dankzij ontwikkelingshulp, stelt ActionAid, groeit de economie van de ontvangende landen waardoor de afhankelijkheid van de hulp kleiner wordt. ActionAid onderzocht de 54 armste landen ter wereld. In 2000 waren 13 van die landen voor hun overheidsuitgaven voor meer dan 60 procent afhankelijk van ontwikkelingshulp. In 2009 waren dat er nog maar 9.

In 2000 waren Sao Tomé en Oost-Timor de meest hulpafhankelijke landen ter wereld. De hulp bedroeg meer dan 300 procent van de overheidsuitgaven. Negen jaar later komen beide landen niet meer voor op de top-20 van meest hulpafhankelijke landen, en is hun afhankelijkheid gezakt tot onder de 40 procent.

Anna Thomas, bij ActionAid verantwoordelijk voor het onderzoek, is verrast dat de hulpafhankelijkheid zo sterk is gedaald. Hulp helpt, stelt zij. ‘Dankzij de hulp is de economie in die landen gegroeid, en daardoor stijgen de belastinginkomsten.’

De effectiviteit van ontwikkelingshulp is de laatste jaren onderwerp van discussie. Critici stellen dat hulp averechts werkt. De landen die de meeste hulp krijgen, zouden het traagst groeien.

Volgens Thomas werkt hulp het best als het is gericht op armoedebestrijding, en als het ontvangende land zelf kan bepalen wat er met het geld gebeurt. Gebonden hulp – waarbij de donor bepaalt wat ermee gebeurt – en schuldreductie werken veel minder goed.

Auteur
Nite Schellens

Datum:
13 september 2011
Categorieën: