VN: Snelle dood voor 750.000 uitgehongerde Somaliërs

Uit: De Volkskrant, 5 september 2011

De hongersnood in het zuiden van Somalië heeft zich tot nog een regio uitgebreid. Vier van de acht zuidelijke regio’s kampen nu met een zo desastreus voedseltekort dat 750.000 mensen er binnen vier maanden de hongerdood dreigen te sterven, als niet dringend actie wordt ondernomen. Dit zeggen de Verenigde Naties vandaag.

Het door een verwoestende droogte getroffen Oost-Afrika kampt met grote voedseltekorten. Meer dan twaalf miljoen mensen hebben voedselhulp nodig. Rond de vier miljoen inwoners van Somalië verkeren in een crisissituatie, zeiden de VN.

Van twee naar vier regio’s
In juli verklaarden de VN twee regio’s in Zuid-Somalië tot gebieden waar hongersnood heerst. Later kwamen daar drie regio’s bij, waaronder de hoofdstad Mogadishu en het grootste opvangkamp voor ontheemden in het land.

Volgens OCHA komen binnenkort nieuwe cijfers over de hongersnood vrij. Een hongersnood houdt volgens de definitie die de volkerenorganisatie hanteert, in dat zeker 20 procent van de huishoudens een extreem tekort aan voedsel heeft en dat meer dan 30 procent van de mensen een acuut tekort aan voedsel heeft. Bovendien sterven er dan elke dag twee op de 10.000 mensen aan ondervoeding.

Auteur
Vice Versa

Datum:
05 september 2011
Categorieën: