Smoelenboek Knapen: Olievrouwtje Femmy Bakker – de Jong

Vice Versa maakt het smoelenboek van Knapen. Wie zijn belangrijk voor de staatssecretaris achter de schermen? Vice Versa doet elke week onderzoek naar deze mensen en zoekt uit wat hun invloed is in politiek Den Haag op het gebied van ontwikkelingssamenwerking. Met deze week: Femmy Bakker – de Jong; olievrouwtje tussen Knapen en de Kamer.

De pianospelende en kerkelijk actieve Femmy Bakker – de Jongs officiële functie luidt: “Politiek assistent van de staatssecretaris van Buitenlandse Zaken Ben Knapen”. Ze is de weg die Kamerleden en hun medewerkers bewandelen om in contact te komen met het kabinet. De invloed van deze functie hangt af van de bewindspersoon.

Achtergrond

Bakker’s loopbaan in de politiek begon in het Europees Parlement waar ze de beleidsmedewerker was van CDA’er Arie Oostlander. Uiteindelijk kreeg ze de portefeuille buitenlandsector en gaf ze leiding aan de vier andere medewerkers van Oostlander.

Hierna ging ze aan de slag voor de CDA-fractie in de Tweede Kamer als beleidsmedewerker Buitenland. Ze werkte in deze periode onder andere voor Henk Jan Ormel en Kathleen Ferrier. Haar loopbaan in de Tweede Kamer duurde zes jaar en zes maanden. In deze tijd wist ze zich omhoog te werken van nieuweling tot een professional van het hoogste niveau op dit gebied. Uiteindelijk kaapte Ben Knapen haar weg.

Visie

Dat Ben Knapen haar nieuwe baas werd, is opvallend. Algemeen bekend is dat Oostlander en Ferrier het niet helemaal eens zijn met het ontwikkelingsbeleid van Knapen. Oostlander leverde een jaar geleden zelfs nog openlijk kritiek. Hij schreef destijds in het Friesch Dagblad op 6 december 2010 over de koers van Knapen: ‘Het worden verschuivingen die ten koste gaan van de humanitaire ontwikkelingsorganisaties en hun bondgenoten, het type beleid dat de voorliefde van de christen-democraten heeft. Het motief van het Nederlandse eigenbelang krijgt daarentegen bij de huidige coalitie heel veel aandacht. De daardoor gemotiveerde verschuiving van middelen dreigt uit te lopen op een uitdrukkelijke keuze tegen de CDA invalshoek en voor die van de VVD (en de PVV).’

Wat is de visie van Femmy Bakker – de Jong op de ontwikkelingssector? Ze staat bekend als een betrokken, neutraal en feitelijk persoon. Iemand die voorzichtig is, niet met het hart op de tong. Iemand die zeer gedienstig is aan haar baas.

Haar hart ligt overduidelijk bij het CDA. Ze droeg actief bij aan de visie van het CDA in de Tweede Kamer op ontwikkelingssamenwerking. Maar voor de rest houdt ze haar mening goed voor zichzelf.

Rol

In Den Haag wordt druk gespeculeerd over de rol van Femmy in het politieke spel. Haar band met Knapen is erg goed, ze kunnen goed overleggen en sparren over thema’s.

In de Tweede Kamer wordt Femmy graag gezien. Ze vormt de schakel tussen de volksvertegenwoordigers en de staatssecretaris. De schakel rol ligt haar perfect, want ze heeft een goed oog voor de politiek. Ze houdt zich aan haar woord en informeert iedereen goed en is bereid om een dienst met een wederdienst te belonen. Kortom: de eyes en ears van Knapen in de Tweede Kamer.

Daarnaast onderhoudt ze nog goede contacten binnen het CDA en heeft ze nog goed contact met Ferrier. Voor Ben Knapen is dit belangrijk. Volgens ingewijden pendelt ze daarom veel tussen de Bezuidenhoutseweg en het CDA.

Invloed

De functie van Femmy Bakker – de Jong is een invloedrijke. Als politiek assistent staat ze dicht bij de staatssecretaris en overlegt ze met hem over verschillende zaken.

De staatssecretaris kan zijn antwoorden goed voorbereiden op vragen uit de Tweede Kamer dankzij zijn politieke assistente. Ook speelt ze een belangrijke rol tussen hem en het CDA. Haar grootste invloed komt dus voort uit de schakel die ze vormt tussen deze twee gebieden in de politiek. Daarom draagt ze niet voor niets in de wandelgangen het predicaat olievrouwtje tussen Knapen en de Kamer.

 

Volgende week donderdag voegen we weer iemand toe aan het smoelenboek van Knapen.

Auteur
Jeroen Aerts

Datum:
22 september 2011