Smoelenboek Knapen: duizendpoot Saskia Gaster

Bron: Facebook.com

Vice Versa maakt het smoelenboek van Knapen. Wie zijn belangrijk voor de staatssecretaris achter de schermen? Vice Versa doet elke week onderzoek naar deze mensen en zoekt uit wat hun invloed is in politiek Den Haag op het gebied van ontwikkelingssamenwerking. Met deze week: duizendpoot Saskia Gaster.

De Amsterdamse Saskia Gaster is woordvoerster van staatssecretaris Ben Knapen. Zij is de schakel met de buitenwereld. Door haar komt de juiste boodschap op het juiste moment naar buiten. Ook is ze als woordvoerster verantwoordelijk voor de relaties met de pers.

Achtergrond

Bijna iedereen kent Saskia van toen ze als journaliste voor het ANP werkte. Een chaotische journaliste die ergens in haar hoofd toch dingen wist te ordenen en de essentie van een verhaal altijd naar boven wist te halen. Ze werkte voor het ANP van 1997 tot en met 2009. Bij het persbureau schreef ze over de thema’s Amsterdam, gezondheid, onderwijs en wetenschap. Tijdens haar laatste drie jaar bij het ANP schreef ze over politiek, buitenlandse zaken, defensie en ontwikkelingssamenwerking. Als journaliste leerde ze de Haagse politiek kennen, en ook Ben Knapen.

In december 2009 begint ze als woordvoerster bij de Nederlandse afdeling van de International Union for Conversation of Nature (IUCN). Een organisatie die zich inzet voor het tegengaan van het verlies aan biodiversiteit. Ze gaat naar ‘de andere kant’ van het media spectrum als woordvoerster, voor actieve deelname in ‘het verspreiden van de boodschap’, aldus Saskia op de website van de Biodiversity Media Alliance.

Met de IUCN ageert ze tegen de aangekondigde bezuinigingen van het huidige kabinet, inclusief dat van Ben Knapen, totdat ze afgelopen januari in dienst treedt bij dezelfde staatssecretaris als zijn woordvoerster.

Visie

Gaster staat bekend als betrokken wereldburger in de kringen om haar heen. Thema’s als duurzaamheid en biodiversiteit spreken haar aan, net als ontwikkelingssamenwerking. Ze weet veel over deze onderwerpen en kan hier dan ook heftige discussies over voeren met haar intimi.

Haar keus voor IUCN was een bewuste keuze, want ze kiest voor dingen waar ze persoonlijk achter staat. Voor velen kwam het gezien haar achtergrond dan ook als een verrassing dat zij aangesteld werd als de woordvoerster van Knapen. Ze ging werken voor een beleid waar ze eerder nog tegen had geprotesteerd met haar vorige werkgever. Maar de twee onderhielden schijnbaar een goede band, want de staatssecretaris droeg haar aan.

Rol

Ze gaat ver in het beschermen van de staatssecretaris. Met een pakje shag in de linkerhand en de iPad in de rechterhand loopt ze door politiek Den Haag. Niet te beroerd om even op het Plein een website als Vice Versa Online te checken voor het laatste nieuws over haar departement, terwijl ze haar net gerolde shagje perfectioneert. Haar mobiel staat nooit uit voor werk, zelfs niet tijdens een concert. En ook probeert ze journalisten op andere gedachten te brengen als ze iets schadelijks over de staatssecretaris willen publiceren.

Ze kan als geen ander met journalisten omgaan, door haar jarenlange ervaring in de journalistiek. Ze begrijpt ze en weet wat ze willen. Ook zorgt ze ervoor dat de juiste boodschap op het juiste moment naar buiten komt.

Maar ook haar ervaring in Den Haag komt Knapen goed van pas. Ze spreekt als geen ander de Haagse taal, weet hoe het politieke spel werkt en wat er speelt. In haar jaren als journaliste in de wandelgangen van het Binnenhof heeft ze bovendien veel handige contacten opgedaan.

Invloed

Gaster staat bekend als iemand die haar mening niet onder stoelen of banken schuift. Er zullen genoeg informele momenten zijn met haar baas waarop ze haar mening uit. Maar hier zal ze zich professioneel opstellen en haar mening niet opdringen.

Waar ze zich nog in 2009 actief inzette aan ‘de andere kant’, voor ‘het verspreiden van de boodschap’, verkondigt ze nu de boodschap van de heer Knapen in verschillende rollen en daarom geven we Saskia het predicaat duizendpoot.

 

Volgende week donderdag voegen we weer iemand toe aan het smoelenboek van Knapen.

Auteur
Jeroen Aerts

Datum:
29 september 2011
Categorieën: