NVAS studiedag “Afrika’s cultureel erfgoed”

Op zaterdag 5 november 2011 organiseert de Nederlandse Vereniging voor Afrika Studies (NVAS) in het Afrika Museum Berg en Dal een studiedag rond het thema “Afrika’s cultureel erfgoed”.

Archeologen, linguïsten, antropologen, landbouwkundigen en historici vertellen in lezingen en rondleidingen over de grote variëteit aan cultureel erfgoed die in Afrika te vinden is. Zowel materieel erfgoed (leembouw in Mali, kunstwerken) als immaterieel erfgoed (rituelen, landbouwtechnieken) komen aan bod, evenals gerelateerde problematiek zoals de illegale handel in Afrikaanse kunstwerken.  De lezing van Wouter van Beek over de vluchtigheid van rituelen zal spectaculair worden afgesloten met een opvoering van de Gelede maskerdans door de groep Tribal Touch uit Togo en Benin.

Daarnaast presenteren vele Afrika-wetenschappers hun lopend onderzoek aan de hand van posters. De onderwerpen van deze posterpresentaties komen uit tal van disciplines en beslaan het gehele terrein van het Afrika-onderzoek dat in Nederland verricht wordt. De NVAS looft een geldprijs uit van € 300 voor de meest boeiende en aantrekkelijke poster. Wetenschappers die hun onderzoek willen presenteren kunnen hun poster nog tot 15 oktober aanmelden via onze website www.afrikastudies.nl.

Hedendaagse Afrikaanse kunstenaars uit Zuid-Afrika, Botswana en Zimbabwe laten toekomstig erfgoed zien en daarnaast kunnen bezoekers genieten van  Afrikaanse muziek en dans. Ook kan het Afrika Museum worden bezocht, waar op zaal verhalen worden verteld. Bovendien zal de filmpremière plaatsvinden van de documentaire “Dipo: a cultural heritage”, een documentaire van Marijke Steegstra en Salvador d’Souza over meisjesinitiatieriten in Ghana.

Datum:                           5 november 2011
Tijd:                                10.30 – 18.00 uur (welkom vanaf 10.00 uur)
Plaats:                            Afrikamuseum, Postweg 6, Berg en Dal
Voertalen:                       Nederlands en Engels
Info en aanmelden:          www.afrikastudies.nl (gratis entree na aanmelding)

Toegang is gratis na aanmelding vóór 15 oktober via www.afrikastudies.nl

Auteur
Vice Versa

Datum:
09 september 2011
Categorieën: