NU.nl: ‘Voedselgrondstoffen worden schaars’

Uit: NU.nl, 25 september 2011

UTRECHT/WASHINGTON – De komende 10 jaar staat de wereld een periode van toenemende schaarste van grondstoffen voor voedsel te wachten.

De voedselproductie kan de groeiende bevolking niet bijhouden en de prijzen van grondstoffen stijgen en schommelen sterk. Dat staat in een rapport van de Rabobank dat zondag in Washington is gepresenteerd.

Samenwerken

Volgens de Rabobank kunnen de problemen alleen worden opgelost als alle grote partijen in de productieketen samenwerken en samen streven naar een verdubbeling van de productie op duurzame wijze. Alleen dan is er in 2050 genoeg voedsel beschikbaar voor de wereldbevolking, die dan met 50 procent gestegen zal zijn tot 9 miljard. De boeren hebben straks echter slechts de helft aan water, landbouwgrond, fossiele brandstoffen en meststoffen beschikbaar, schrijft de Rabobank.

De bank ziet heil in innovatie in de landbouw en in het verder afbouwen van exportbelastingen op landbouwproducten. Dit zou een landbouwproductie op de “meest efficiënte locaties en op de meest efficiënte manier” mogelijk maken.

Vrije handel

Boeren moeten ook meer geld gaan krijgen voor hun productie, denkt de bank. “Daarvoor zijn vrije handel en eerlijke verdelingsafspraken nodig en daarvan is op dit moment nog lang geen sprake.”

Overheden zullen steeds vaker de levering van grondstoffen voor voedsel gaan regelen om hun burgers te kunnen voeden. Volgens de bank gaat de schaarste, als die na 2025 nog voortduurt, steeds meer geld kosten.

Auteur
Vice Versa

Datum:
26 september 2011
Categorieën: