Debat: Women, Peace and Security: Reality Check

Wanneer: 22 september 2011

Hoe laat: 14.00 – 17.00 uur

Waar: Lange Houtstraat 5, Den Haag

Vrouwen uit het Zuiden, uit Zuid-Soedan, Pakistan, Egypte, Afghanistan, Congo en Colombia, en Nederlandse politici en organisaties gaan met elkaar in debat.

Deze vrouwen, activisten en professionals, en hun organisaties maken zich hard om vrouwen te betrekken bij beleid en het oplossen van conflicten. Ondanks mooie woorden en internationale afspraken gaat dat nog zeer moeizaam.

Nederland zet zich in voor steun aan vrouwen en mannen in vredesprocessen en in de rol die de internationale gemeenschap hierin kan en moet spelen. De praktijk echter is weerbarstig en gewortelde machtsverhoudingen staan goede intenties en werkelijke steun nog vaak in de weg.

Nederland is lang een voorloper geweest op het thema Vrouwen, Vrede en Veiligheid, maar is dat nog steeds wel zo? Sluit de hulp die gegeven wordt ter empowerment van vrouwen in het Zuiden nog wel helemaal aan bij hun behoeftes en de realiteit? Hoe kunnen we rekening houden met verschillende situaties zonder ons werk te versnipperen? Tijd voor een reality check.

Het panel zal bestaan uit 2 rondes, onder leiding van Joris Voorhoeve (oud-minister en voorzitter van Oxfam Novib)

14.15-15.15 Panel 1

In de eerste ronde zullen de deelnemers uit het Zuiden aangeven waar ze tegen aan lopen en hoe internationale steun hen kan ondersteunen: Maissan Hassan (Egypte), Lorna Merekaja (Republiek Zuid-Soedan), Mahbouba Seraj (Afghanistan) en Tabinda Sarosh (Pakistan) gaan vervolgens in gesprek met André Bosman (VVD) ovb, Sjoera Dikkers (PvdA) en Kathleen Ferrier (CDA).

15.30-16.30 Panel 2

In een tweede ronde vragen wij aan Farah Karimi (Oxfam Novib), Christianne Vermuë (Ministerie van Defensie), Bea Ten Tusscher (Ministerie van Buitenlandse Zaken), en Mekka Abdelgabar (migrantenorganisatie uit Sudan VOND en Werkgroep 1325) het tweede Nederlands Nationaal Actie Plan 1325 te presenteren. Martha Quintero (Colombia), Annie Bipendu (Democratische Republiek Congo) en Mahbouba Seraj (Afghanistan) zullen hier op reageren en in een discussie zullen mogelijkheden voor samenwerking aan bod komen.

Afsluitend is er een borrel om na te praten.

Meld je aan via info@wo-men.nl (maar ook zonder aanmelding ben je welkom)

Auteur
Vice Versa

Datum:
20 september 2011
Categorieën: