Arabische Lente en het jonge mondiale (cyber)activisme

Er broeit iets onder jongeren. De Arabische Lente lijkt een inspiratiebron te zijn geweest voor een zomer van protest waarin overal ter wereld jonge burgers hun ongenoegen uitten. Op donderdag 15 september organiseert Hivos een publieke discussie met activisten uit Egypte, Spanje, Oeganda, India en Syrië.

Of het nu gaat om werkloosheid, onderwijs, corruptie, hoge voedselprijzen of een gebrek aan vrijheid, de gemene deler lijkt een groeiend gebrek aan vertrouwen in politieke en economische instituties.

Zijn we, zoals sommige commentatoren beweren, getuige van een nieuwe mobilisatiegolf voor sociale verandering? Wat weten we nu eigenlijk echt over de drijfveren en agenda’s achter deze onvrede? Zijn de protestbewegingen met elkaar verbonden? Welke strategieën hanteren de actievoerders om te verzekeren dat hun eisen in beleid en daden worden omgezet? En wat zijn de geboden alternatieven? Tijd voor een kritische discussie met diegenen die in het middelpunt staan van de gebeurtenissen.

Op initiatief van Hivos en in samenwerking met het Institute of Social Studies, het Centre for Internet & Society, en het Institute of Development Studies debatteert Andrew Makkinga met activisten en waarnemers over hun motieven, visies, verschillen en overeenkomsten. Bijgevoegd vindt u het programma van het tweedaagse symposium waarvan de publieke bijeenkomst een onderdeel is, en de deelnemerslijst.

Slotstuk van het symposium is een boekpresentatie van Digital (Alter)Natives. Wie zijn die zogenaamde digital natives? Hoe denken zij over het etiket Facebook en Twitter revolutie, dat de opstanden in het Midden-Oosten en Noord-Afrika al snel kregen opgeplakt?  Waar ligt hun oorsprong en wat is hun rol in sociale en politieke processen? Digital (Alter)Natives, het actuele werk op dit gebied, geeft antwoorden.

Met

Ahmed Zidan – Mid East Youth, Egypte

Leila Nachawati – Syrische/Spaanse Journalist & Activiste

Mohamed Elagati – Arab Forum for Alternatives
Akshay Khanna – Onderzoeker Institute of Development Studies (Brighton), Activist

Deelname

Wanneer: Donderdag 15 september 2011, 17.00 – 19.00u
Waar: Museum voor Communicatie, Den Haag

Registreer je via registration@hivos.nl

Voertaal is Engels
Maximum aantal aanmeldingen: 75

 

Auteur
Vice Versa

Datum:
07 september 2011
Categorieën: