Trouw: ‘Corruptie is kanker die moet worden uitgeroeid’

Uit Trouw, 14 augustus:

President Pratibha Patil van India heeft in haar toespraak ter gelegenheid van Onafhankelijkheidsdag hard uitgehaald naar de corruptie in haar land. ‘De corruptie is een kanker die invloed heeft op het politieke, economische, culturele en sociale leven van onze natie. Zij moet worden uitgeroeid’, zei de president.

De president vervult in India een vooral ceremoniële functie, maar Patils opmerkingen komen op een moment dat bij het parlement een wetsvoorstel tegen de corruptie ligt, dat volgens critici weinig effectief zal blijken te zijn.

Patil zei dat er niet een enkel ‘wondermiddel of geneesmiddel’ is om met de corruptie af te rekenen, maar dat er ‘op verscheidene niveaus’ een transparant systeem moet komen waarin politici op hun daden kunnen worden aangesproken.

Beschuldigd van corruptie
De regering van premier Manmohan Singh is diverse malen van corruptie beschuldigd. Zo zit de politicus Suresh Kalmadi, die verantwoordelijk was voor de organisatie van de Gemenebest Spelen vorig jaar, vast wegens zelfverrijking.

Twee ministers zijn afgetreden, omdat zij vergunningen voor mobiele communicatie tegen veel te lage prijzen zouden hebben verkocht.

Hongerstaking
De acties voor een strengere anticorruptiewet werden aangevoerd door de 74-jarige activist Kisan Baburao Hazare, beter bekend als Anna Hazare. Hij dwong concessies van de regering af met een 98 uur durende hongerstaking, die veel steun van de gewone Indiërs kreeg. Hazare is van plan dinsdag opnieuw in hongerstaking te gaan.

Auteur
Vice Versa

Datum:
15 augustus 2011
Categorieën: