Volkskrant: Te weinig aandacht voor hongersnood Afrika? Gelukkig is Giro 555 er nog

Uit:

Nederlandse hulporganisaties hadden tot nu toe grote moeite om aandacht te krijgen voor de hongersnood in de Hoorn van Afrika. Daarom wenden de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) zich tot het middel dat wel werkt in Nederland: het openen van Giro 555.

‘De hongersnood in Afrika was hier vooralsnog geen voorpaginanieuws’, zegt een woordvoerster van de SHO.  De Nederlandse media komen in vergelijking met bijvoorbeeld de BBC traag op gang, stelt ze. ‘In Engeland zijn ze al langer hierover bezig. Daar is al 9 miljoen pond (11 miljoen euro) opgehaald.’

Signalen
Toch zijn er zeker al een halfjaar signalen dat er een hongersnood zat aan te komen in delen van Kenia, Ethiopië en Somalië. ‘Maar in Nederland verscheen het VN-rapport pas anderhalve week later in de kranten. Nederlandse journalisten die ons bellen, zeggen bijna allemaal: nou, deze crisis komt wel erg uit de lucht vallen.

‘Iedereen kent het verschijnsel dat één dode hier vele malen erger wordt gevonden dan tienduizenden doden aan de andere kant van de wereld. Dat is een van de redenen om het gironummer te openen. Dat maakt duidelijk hoe ernstig het is.’

Ondervoed
In de Hoorn van Afrika zijn volgens Unicef 1,6 miljoen kinderen ondervoed, van wie 480 duizend ‘zeer ernstig’.Dat de hongersnood niet zo veel aandacht trekt, komt mede doordat de ramp zich zo geleidelijk voltrekt. ‘De ernst van de hongersnoden is bovendien afgenomen, omdat hulporganisaties steeds sneller reageren op signalen’, zegt hoogleraar humanitaire hulp Thea Hilhorst.

‘In de jaren tachtig werd de hongersnood in Ethiopië pas ‘ontdekt’ toen er al heel veel mensen waren overleden van de honger. Dat gebeurt nu niet meer. Maar als de vluchtelingenstromen zo groot zijn als nu, dan is de nood heel hoog.’

 

Auteur
Vice Versa

Datum:
15 juli 2011
Categorieën: