Onderwijs in Ethiopië is verbeterd

Beter onderwijs op veertig basisscholen op het platteland van Ethiopië. Dit is het resultaat van een driejarig pilot project uitgevoerd door Edukans, de Interfacultaire Lerarenopleiding van de Universiteit van Amsterdam, en Ethiopische partners. Onlangs verscheen de publicatie “Learning in Process” en een bijbehorende DVD die de ervaringen van docenten en leerlingen laten zien. “Many NGO’s come to build schools or to donate school furniture, but these people from the University of Amsterdam taught us practical knowhow and skills.”

Het resultaat is boven verwachting. Tot 2008 kregen de leerlingen klassikaal les en bestonden hun activiteiten in de klas uit luisteren, herhalen en overschrijven van het bord. Drie jaar later werken de kinderen zelfstandig aan tal van leeractiviteiten zoals meten, vergelijken en de juiste woorden of getallen invullen. Ze doen experimenten in de klas én veldwerk buiten de school, waarna ze hun uitkomsten presenteren. In plaats van twee of drie activiteiten, werken leerlingen nu aan meer dan twaalf activiteiten per dag. Ook worden docenten in hun les gefilmd zodat ze achteraf hun les kunnen evalueren.

Activerende didactiek

Het succes van dit project is gezien door de onderwijs autoriteiten in Ethiopië. Zij geven aan dat veel meer scholen moeten kunnen profiteren van dit project. En willen zich hier sterk voor maken. Ook in Nederland heeft Edukans partners gevonden die dit project willen steunen zoals accountancy- en adviesbureau BDO en andere donoren. Het komende jaar wordt gewerkt aan een praktische digitale cursus over activerende didactiek die aansluit bij Learning in Process. Edukans wil, via de lerarenopleidingen, nog veel meer scholen en onderwijzers bereiken, niet alleen in Ethiopië. De doelstelling dat in 2015 alle kinderen basisonderwijs moeten volgen van goede kwaliteit komt met deze methode een stuk dichterbij.

“Edukans kan er niet voor zorgen dat elke school wordt voorzien van elektriciteit, maar we kunnen wel door simpele voorbeelden als het werken in groepen, of kinderen elkaar laten coachen, beetje bij beetje de kwaliteit van het onderwijs in de klas verbeteren”, aldus Hendrien Maat, Onderwijsspecialist Edukans.

Voor vragen kun je contact op nemen met Henrique te Kiefte: (06) 277 41 122

Auteur
Vice Versa

Datum:
13 juli 2011
Categorieën: