Global Voices: Tarek Osman en het verhaal van Egypte

Tarek Osman is een Egyptische econoom en auteur van ‘Egypte; een geschiedenis van Nasser tot aan Mubarak’. In dit boek, dat verschijnt bij uitgeverij Bulaaq, beschrijft Osman de moderne ontwikkeling van het land Egypte. In dit land zijn twee van de belangrijkste moderne stromingen in de Arabisch- islamitische wereld ontstaan; het Arabisch nationalisme van de charismatische presidenten Nasser & Sadat en het radicaal islamitische gedachtegoed van de Moslimbroederschap. Het boek biedt daarnaast inzicht in hoe het moderne Egypte, met mondaine steden als Caïro en Alexandrië, is verworden tot een autocratisch geregeerd land dat to armoede is vervallen en waar de jeugd (70% van de bevolking is jonger dan 35) weinig to geen perspectief heeft. Het boek biedt daarmee een blik op het ontstaan van de Arabische Lente in Egypte.

Tarek Osman zal ingaan op zijn boek en vertellen over zijn ervaringen tijdens de volksopstand die uiteindelijk Mubarak verdreef en ingaan op de mogelijke toekomst van zijn land. Columnist van dienst is Gert Borg, arabist en voormalig directeur van het Nederlands-Vlaams Insituut in Cairo.

Dinsdag  13 september, aanvang 20.00uur, entree € 5,- (studenten gratis), locatie LUX Nijmegen, reserveren via 0900-5894636 (kassa LUX). Een programma van het Soeterbeeck Programma van de Radboud Universiteit Nijmegen en LUX Nijmegen, ism het CIDIN van de Radboud Universiteit Nijmegen en lokaalmondiaal. Global wordt mogelijk gemaakt door de NCDO.

Auteur
Vice Versa

Datum:
13 juli 2011
Categorieën: