Egypte na Mubarak: Is er toekomst voor de Arabische Lente?

32e GLOBALISERINGSLEZING
woensdag 14 september 2011
Filmvertoning, lezing en discussie
Felix Meritis, Amsterdam

EGYPTE NA MUBARAK
Is er toekomst voor de Arabische Lente?
met Tarek Osman

Na de euforie van de geslaagde revolutie, breekt nu het ongeduld uit. Hoe gaat het verder in Egypte?

De jonge Egyptische econoom Tarek Osman houdt op 14 september de 32e Globaliseringslezing. Van zijn hand verschijnt eind augustus Egypte, een geschiedenis van Nasser tot na Mubarak (Uitgeverij Bulaaq). Hij beschrijft wat er gebeurde met dit grootste en belangrijkste Arabische land sinds Nasser in 1952 de macht overnam. Hij analyseert de ontwikkeling van het Arabisch nationalisme en de radicale islam en gaat in op de gespannen relatie tussen moslims en kopten. Osman verklaart de gapende kloof tussen de kosmopolitische elite en de slecht opgeleide en werkeloze massa, waarvan de helft jonger is dan dertig jaar.

Met verkiezingen in het vooruitzicht -komend najaar- gaan we met Tarek Osman na wat de verwachtingen zijn voor Egypte en de regio. Wat voor rol is er weggelegd voor Nederland en Europa? Discussie onder leiding van Arabist, publicist en voormalig diplomaat Petra Stienen.

Tarek Osman (1975) is geboren en getogen in Egypte en studeerde economie aan de American University in Cairo en de Bocconi Universiteit in Milaan. Hij woont afwisselend in Cairo en Londen en schrijft over de ontwikkelingen in Egypte in ondermeer The Financial Times, The Independent, The Guardian en The Economist en voor internetfora. Hij geeft regelmatig commentaar voor CNN, BBC en Al Jazeera.

Voorafgaand aan de Globaliseringslezing door Tarek Osman om 19.00 uur vertoning van de VPRO/Tegenlicht documentaire: De Arabische lente en wij van Chris Kijne.

De 32e Globaliseringslezing op woensdagavond 14 september 2011
Felix Meritis, Keizersgracht 324 te Amsterdam
Aanvang film: 19.00 uur Aanvang lezing en debat: 20.30 uur
Toegang: € 13,50 / € 10,00 met korting
Reserveren: receptie@felix.meritis.nl / telefonisch 020-623 13 11

De Globaliseringslezing is een initiatief van de NCDO, De Volkskrant, VPRO/Tegenlicht, Felix Meritis, Uitgeverij Lemniscaat, Radio Nederland Wereldomroep en Sandra Rottenberg, voor deze gelegenheid in samenwerking met Uitgeverij Bulaaq. Zie voor al onze voorgaande lezingen: www.globaliseringslezing.nl

Auteur
Vice Versa

Datum:
14 juli 2011
Categorieën: