Wereldwijde microkredietgekte verhult fundamentele problemen

LONDEN , 3 juni 2011 (IPS) — De microkredietbusiness groeit als kool. Steeds meer banken en private equity-firma’s besluiten mee te doen. Maar economen zetten vraagtekens bij het succesverhaal.

In 2009 kregen wereldwijd 128 miljoen mensen een microkrediet,  volgens de Microfinance Summit Campaign. Het effect ervan is vaak  moeilijk te onderzoeken. De diensten worden vaak geleverd in kwetsbare  gebieden, tijdens hongersnoden en na natuurrampen.

“Het heeft een  populistische aantrekkingskracht”, zegt Ha-Joon Chang, hoogleraar  economie in Cambridge. “Maar mensen alleen maar geld toewerpen, zonder  extra ingrediënten om de productiviteit te verhogen, zoals kunstmest,  marketing en marktonderzoek, leidt ertoe dat je armoede creëert in  plaats van vermindert.”

Lees het hele artikel op ipsnews.be
Auteur
Vice Versa

Datum:
07 juni 2011
Categorieën: