‘Vooral Nederlandse bedrijven profiteren van ontwikkelingshulp’

Staatssecretaris Knapen bezuinigt willekeurig op ontwikkelingssamenwerking, met het bedrijfsleven als grote winnaar, zo schrijft Sjoera Dikkers, Tweede Kamerlid voor de PvdA, in dagblad Trouw.

Staatssecretaris Knapen van Ontwikkelingssamenwerking heeft besloten de lijst met landen waar Nederland hulp aan geeft drastisch in te korten. De Tweede Kamer heeft daar vorige week met de staatsecretaris over gedebatteerd, en dat debat gaat vandaag verder. Knapen wil het aantal landen en het aantal thema’s waar Nederland zich voor gaat inzetten terugdringen.

Dit kabinet bezuinigt op ontwikkelingssamenwerking. In deze kabinetsperiode moet een bedrag van 1 miljard worden wegbezuinigd. Knapen verkoopt dit onder de term ‘focus’. Dat dit kabinet wil focussen is prima, het beperken van het aantal landen was onder het vorige kabinet al ingezet. Het is ook geen slecht idee om goed te kijken waar onze Nederlandse hulpbijdrage het best ingezet kan worden. Maar het in onverteerbaar dat een botte bezuiniging als kwaliteitsslag verkocht wordt met het bedrijfsleven als grote winnaar. Knapen zijn landenlijstje is onvoldoende doordacht en zijn focus op het bedrijfsleven kent geen enkel bewijs.

Lees het opinieartikel op Trouw.nl

Auteur
Vice Versa

Datum:
22 juni 2011