Tunesië en Egypte beducht voor westerse leningen

Regeringen en internationale instellingen die tot voor kort de autoritaire regimes in Tunesië en Egypte sponsorden, komen nu met geld over de brug om het economische herstel en de democratische transitie in deze landen te bespoedigen. Maar over de voorwaarden van deze miljardenleningen is weinig bekend.

“Er werden weinig details gegeven over de vorm die deze hulp zal aannemen”, waarschuwt Amr Hassanein. Hij is voorzitter van Meris, een regionale afdeling van ratingbureau Moody’s. “Hoe vrijgevig het ook lijkt, reken maar dat er voorwaarden aan verbonden zijn.”

De leiders van de acht rijkste landen (G8) die vorige week vergaderden in het Franse Deauville, verklaarden dat internationale ontwikkelingsbanken tot 14 miljard euro konden verschaffen aan Egypte en Tunesië in de komende drie jaren. Eerder hadden het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Wereldbank Egypte al 3 miljard euro beloofd aan “zachte” leningen voor de komende 24 maanden. De Bretton Woods-instellingen zwaaiden ook al 1 miljard euro naar Tunesië.

Lees het hele artikel op dewereldmorgen.be

 

 

Auteur
Vice Versa

Datum:
02 juni 2011
Categorieën: