NRC – Ian Birrell: Hoe Live Aid Afrika verpestte

Het was meer dan een concert. Maar toen in 1985 Live Aid miljoenen mensen een gevoel van globale sympathie gaf, viel niet te vermoeden dat Bob Geldof’s initiatief uiteindelijk een negatieve impact blijkt te hebben gehad. Dat schrijft columnist Ian Birrell.

Volgens Birrell, de man die enkele weken geleden op Twitter nog overhoop lag met de president van Rwanda, is de invloed van Live Aid twee decennia later nog steeds groot, maar niet op een goede manier. Birrell beargumenteert in de Daily Mail hoe Live Aid ondanks de goede bedoelingen heeft gezorgd voor een paternaliserende visie op hulp aan de bevolking in ontwikkelingslanden en het concert uiteindelijk alleen maar schadelijk is geweest voor de landen die men met het concert juist wilde helpen.

Een concert voor Afrika, zonder Afrikanen

Het begon al met het concert zelf. Terwijl Queen, U2 en Madonna hun platenverkoop zagen verdubbelen voor hongerlijdend Afrika, stond vanuit dat continent helemaal niemand op het podium. De in Zanzibar geboren Freddy Mercury niet meegerekend. Birrell zegt dat het illustreert hoe wij in het Westen graag willen laten zien dat we het beter weten, ook al gaat het over problemen van anderen.

Lees het hele artikel op NRC.nl

Auteur
Vice Versa

Datum:
06 juni 2011
Categorieën: