Novum: ‘Nederland valt terug in internationale pikorde’

(Novum) – Nederland staat in het buitenland niet langer bekend als het braafste jongetje van de klas. Dat stelt voormalig minister voor Ontwikkelingssamenwerking Agnes van Ardenne (CDA) maandag in een interview in NRC Handelsblad. Volgens Van Ardenne valt Nederland door de opstelling van de PVV en de bezuinigingen op internationale missies terug in de internationale pikorde.

De gedoogconstructie is volgens haar niet uit te leggen in het buitenland, waar wordt gedacht dat de PVV deel uitmaakt van de regering. De ferme taal van Geert Wilders over immigranten en het halveren van de ontwikkelingssamenwerking valt niet in goede aarde bij andere landen, zegt Van Ardenne.

“Wat ik gemerkt heb, is dat er veel leedvermaak is over het feit dat Nederland niet meer het braafste jongetje van de klas is. Dat wordt opgemerkt in het buitenland”, zegt Van Ardenne. “We zijn teruggevallen tot de middenmoot. We behoren niet meer tot de voorhoede.”

Van Ardenne heeft kritiek op de samenwerking van haar partij met de PVV. Ze vindt dat de partij van Wilders ‘verschrikkelijk badinerend’ over immigranten praat en vreest dat de tweedeling in het CDA over het in zee gaan met de PVV nog jaren doorklinkt.

Van Ardenne was de afgelopen vier jaar permanent vertegenwoordiger bij de FAO, de voedsel- en landbouworganisatie van de VN in Rome. Ze wordt opgevolgd door partijgenoot Gerda Verburg, en gaat zelf vanaf vrijdag aan de slag als voorzitter van het Productschap Tuinbouw.

Bron: nieuws.nl

Auteur
Vice Versa

Datum:
28 juni 2011
Categorieën: