Migratie onder de loep tijdens internationaal debatevenement

Ruim 280 jongeren uit zo’n 40 landen gaan deze zomer debatteren over internationale migratie tijdens het Youth Forum 2011. Dit debatevenement vindt plaats in Istanbul van 19 juli tot met 1 augustus. Jongeren uit onder andere Nepal, Mexico, Sierra Leone, Roemenië en Nederland discussiëren twee weken lang over het internationale migratie vraagstuk. De International Debate Education Association (IDEA) organiseert dit evenement voor de zeventiende keer.

Het Youth Forum bestaat uit verschillende debatcompetities, waaronder het wereldkampioenschap debatteren. Daarnaast krijgen de jongeren training om zich verder te bekwamen in internationale debatten rondom mondiale vraagstukken. De jongeren leren om zich te uiten in een interculturele omgeving over mondiale thema’s die hun directe leefomgeving raken. Dit jaar leren de deelnemers het thema internationale migratie vanuit verschillende perspectieven te benaderen.

Dit thema is ook behandeld tijdens de Global Debates, een digitaal platform waarop jongeren van 200 middelbare scholen een jaar lang ervaringen, ideeën en initiatieven met elkaar hebben uitgewisseld over internationale migratie. De winnaars van deze competitie zijn vertegenwoordigd tijdens het Youth Forum. Het platform is een initiatief van IDEA in samenwerking met de UN Foundation.

Nederland is vertegenwoordigd door twee teams van middelbare scholieren en hun coach. Zij verzamelen al een aantal maanden informatie over internationale migratie om zich zo goed mogelijk voor te bereiden op het evenement.

Het IDEA Youth Forum wordt georganiseerd door de International Debate Education Association (IDEA) en Doga Colleges, een consortium van scholen in Turkije. IDEA is een organisatie die zich ten doel stelt jongeren wereldwijd te trainen in debatteren. Op deze wijze wil IDEA bijdragen aan de bevordering van democratie en actief burgerschap.
In mei 2011 is IDEA genomineerd voor  ‘beste nieuwkomer’ binnen het Youth in Action programma van de Europese Unie.

Auteur
Vice Versa

Datum:
22 juni 2011
Categorieën: