‘Het gebrek aan kennisbeleid leidt tot een dreigende kaalslag.’

Hoogleraar Ton Dietz vindt dat het Nederlandse kennisbeleid toe is aan verandering. Voor de nieuwe Vice Versa die vandaag verschenen is, heeft hij een manifest geschreven voor een echt kennisbeleid.

In acht jaar tijd heeft het Development Policy Review Network (DPRN), de Nederlandse wetenschap, het beleid en de praktijk op het terrein van ontwikkelingssamenwerking (OS) dichter bij elkaar weten te brengen. In februari werd een punt gezet achter DPRN en het lijkt erop dat alles wat opgebouwd is, nu verloren gaat. ‘Met een goede regie moet het toch mogelijk zijn om de rijkdom aan opgebouwde mondiale kennistradities in Nederland zo te bundelen dat Nederland de speler van formaat kan zijn die het gezien zijn internationale prestige en netwerken eigenlijk al lang had moeten zijn?’ In zijn manifest voor een echt kennisbeleid zet Dietz het kennisbeleid in historisch perspectief en geeft hij vijf concrete verbeterpunten.

SNV: binnen drie maanden duidelijkheid over de toekomst
Een ander opvallend artikel in de nieuwe Vice Versa is een interview met Allert van den Ham, de tijdelijke topman bij SNV. De organisatie is in de afgelopen maanden regelmatig in opspraak geweest.
Van den Ham denkt dat het grootste probleem is dat er binnen de ontwikkelingsorganisatie ‘niet goed geluisterd is.’ En dat is waar hij nu mee bezig is. Hij heeft zichzelf zes maanden de tijd gegeven om de organisatie uit het moeras te trekken. Over drie maanden moet er duidelijkheid zijn over de toekomst van SNV want ‘wij gaan weer meedoen’ aldus Van den Ham.

De rol van NGO’s in revoluties
Als afsluiter neemt redacteur Selma Zijlstra de rol van ngo’s in veranderingsprocessen kritisch onder de loep naar aanleiding van de Arabische revoluties. Spelen ze werkelijk een belangrijke rol?In het artikel komen zowel medewerkers van ontwikkelingsorganisaties aan woord als ook activisten uit Egypte aan het woord en wordt er ook gekeken naar eerdere revoluties zoals in Afrika en Latijns‐Amerika.

Vraag een gratis proefnummer aan door een email met je adresgegevens te sturen naar  de redactie.

Auteur
Vice Versa

Datum:
03 juni 2011
Categorieën: