Free Press Unlimited presenteert Evgeny Morozov

Op 22 juni komt Evgeny Morozov naar Amsterdam om ons bij te praten over deze donkere kant van het veelbejubelde fenomeen internet. Hij zal in Amsterdam in debat gaan met Geert Lovink, internetactivist en professor New Media aan de UvA. Verder zal Morozov het gesprek aangaan met NGO’s en internetactivisten die zich door de kritische Morozov aangesproken voelen.

The Net Delusion

Morozov, blogger, internetwetenschapper en publicist, is auteur van “The Net Delusion, the Dark Side of Internet Freedom”. In dit veelgeprezen boek haalt Morozov fel uit naar ‘cyber-utopisten’ die het internet als wondermiddel zien om democratie te verspreiden en gesloten regimes open te breken. Internet wordt niet alleen door democratisch gezinde dissidenten gebruikt, aldus Morozov, ook dictatoren en veiligheidsdiensten maken er gebruik van. Volgens Morozov is het werk van deze diensten is de afgelopen jaren door het internet zelfs makkelijker geworden. Zo werden bijvoorbeeld tijdens de protesten in Iran in 2009 dissidenten en hun netwerk via Facebook gevonden en hun activiteiten via Youtube en Twitter gevolgd.
Ophef en critici
Internationaal leiden de publicaties van Morozov tot veel ophef en discussie. Morozov waarschuwt dat het huidige enthousiasme voor internetvrijheid in de Westerse wereld vooral gebaseerd is op “wishful thinking”. Ook plaatst hij vraagtekens bij de  “social media revolutions” in Noord Afrika en het Midden-Oosten. Critici van Morozov stellen dat juist deze laatste revoluties tonen dat de rol van het internet in democratiseringsprocessen niet moet worden onderschat. Ook menen zij dat Westerse initiatieven op het gebied van internetvrijheid niet zo naïef zijn als Morozov doet geloven.
22 juni 2011:
Free Press Unlimited presenteert Evgeny Morozov
Inloop: 19.30 uur
Aanvang debat: 20.00 uur
Pakhuis de Zwijger, Amsterdam
Piet Heinkade 179
1019 HC Amsterdam
Kaarten: 5 euro aan de deur

Aanmelden via info@freepressunlimited.org
Meer informatie freepressunlimited.org
Auteur
Vice Versa

Datum:
14 juni 2011
Categorieën: